Studio Marco Vermeulen

Biesbosch Museumeiland

Na een verbouwing van acht maanden is het Biesbosch Museum sinds de zomer 2015 weer geopend voor publiek. Het bestaande museumgebouw onderging een transformatie en werd uitgebreid met een nieuwe vleugel. Door in de aanbouw veel glas te gebruiken, werd de gesloten uitstraling van het museum doorbroken en ontstaat vrij zicht op de museumtuin in wording. Het oude en nieuwe deel van het museum kregen een dak van gras en kruiden.

Commissie

Een volwassen en compleet project op het gebied van architectuur en landschapsdesign. De commissie waardeert met name het resultaat dat is geboekt ten opzichte van het voormalige museum, en looft het feit dat met de bestaande structuur een nieuwe vormgeving gecreëerd werd. Bij het Biesbosch Museum Eiland werd niet alleen naar het gebouw gekeken: door de volledige omgeving erbij te betrekken, is ecologische waarde toegevoegd en ontstond een sculpturaal object dat opgaat in het landschap.

Juryrapport

Studio Marco Vermeulen is erin geslaagd om met beperkte middelen en het hergebruik van de bestaande structuur van het gebouw een museum neer te zetten dat op charmante wijze opgaat in het landschap. Daarbij speelt duurzaamheid en zelfvoorzienendheid van het gebouw een belangrijke rol. Het project is in al zijn bescheidenheid een antwoord op de grote vraag in Nederland naar betaalbare oplossingen om verouderde architectuur uit de jaren ‘70 te transformeren en landschappen opnieuw beleefbaar te maken. De sindsdien op gang gekomen stroom bezoekers naar het Biesbosch Museumeiland bewijst dat dit hier gelukt is.

Studio Studio Marco Vermeulen
Opdrachtgever
Website marcovermeulen.eu/
In samenwerking met Biesbosch Museum Werkendam
www.cultuurfonds.nl/projecten/biesbosch-museumeiland