Erick van Egeraat

Drents museum, Assen

De nieuwbouw van het Drents museum is uitgevoerd door architect Erick van Egeraat. In het ontwerp heeft het Koetshuis een nieuwe functie van entree gekregen. Het dienstgebouw is op een glazen sokkel geplaatst. Daarnaast zijn ondergrondse ruimtes toegevoegd, waardoor het oude en nieuwe gedeelte met elkaar verbonden zijn.

Van Egeraats ontwerp is veel meer dan enkel een uitbreiding van het Drents museum; het heeft een totaal nieuw museum opgeleverd waarin oud en nieuw met elkaar in balans zijn.

Commissie

De sculpturale kracht van het museum is sterk. Het ontwerp treedt uit de terughoudendheid en is dominant aanwezig. Ondanks die vormgeving staat het potentiële tentoonstellingen niet in de weg. Verder zijn alle klassieke elementen waar een museum over moet beschikken zorgvuldig doorgevoerd. Door de routing om te draaien - dus door het Koetshuis om te vormen tot entree en een ondergrondse museumzaal toe te voegen - wordt het Drents museum zelf onderdeel van de tentoonstelling. Zo blijft de historie behouden, maar krijgt het geheel wel een nieuwe uitstraling. Daarnaast is de tuin een interessante aanvulling op bestaand park dat in de omgeving ligt. Op stedenbouwkundig niveau is het project erg sterk.

Juryrapport

Een overweldigende ervaring en verandering. Het is een grote uitdaging om innovatief zijn zonder het oude aan te tasten. Het ontwerp heeft een moderne uitstraling waarbij de originele architectuur goed wordt behouden. Ontworpen en uitgevoerd met respect voor de tijdgeest waarin het museum is gebouwd.

Ontwerper Erick van Egeraat
Website www.erickvanegeraat.com