Team CS

Rotterdam Centraal

De vernieuwde stationshal van Rotterdam Centraal, opgetrokken uit glas en hout, heeft een puntig dak dat wijst naar het hart van de stad. De meer bescheiden noordelijke entree sluit aan bij het karakter van de daarachter gelegen wijk.

foto’s: Jannes Linders
Rotterdam Centraal brengt uitstekende architectuur, stedenbouw en inrichting van publieke ruimte samen.

Selectiecommissie

Het ontwerp verheft het hele omliggende gebied. Door het nieuwe station krijgt de omgeving een duidelijk focuspunt, waardoor rust ontstaat. Daardoor functioneert het ontwerp goed. Hoewel de bewegwijzering nog in ontwikkeling is, stuurt het ontwerp de stroom van mensen effectief. Het nieuwe station schept ruimte en geeft de bezoeker ook daadwerkelijk het gevoel op reis te zijn. De samenwerking, waar uiteenlopende disciplines aan te pas kwamen, heeft tot een fenomenaal resultaat geleid.

Juryrapport

Naar mening van de jury verandert het nieuwe Rotterdam Centraal de ervaring van reizigers. Met materiaal- en lichtgebruik werd overzichtelijkheid en ruimtelijkheid gecreëerd, wat reizen met het openbaar vervoer veraangenaamt. Niet in de laatste plaats wordt daaraan bijgedragen door de efficiënte indeling van het station en het gemak waarmee de reiziger er zijn of haar weg kan vinden. Tevens roemt de jury de samenwerking tussen verschillende partijen, die heeft geleid tot een herinrichting die het hele stationsgebied ten goede komt.

Studio Team CS, een samenwerking tussen: Benthem Crouwel Architekten, MVSA Meyer en Van Schooten Architecten & West 8
Ontwerper Jan Benthem, Marcel Blom, Adriaan Geuze, Jeroen van Schooten. Project team: Arman Akdogan, Anja Blechen, Freek Boerwinkel, Amir Farokhian, Joost Koningen, Joost van Noort, Falk Schneeman, Daphne Schuit, Matthijs Smit (†), Andrew Tang, Wouter Thijssen & Joost Vos
Opdrachtgever Gemeente Rotterdam & ProRail
Website www.west8.com
Extra website www.benthemcrouwel.nl
Extra website www.mvsa-architects.com