Bierman Henket Architecten

Uitbreiding Museum de Fundatie

Het nieuwe bouwvolume op het neoclassicistische Museum de Fundatie heeft een witblauwe huid waarin, gericht op de binnenstad, een groot glazen venster is gesitueerd. De huid is opgebouwd uit 55.000 keramische tegels van Koninklijke Tichelaar Makkum.

Joep Jacobs
Joep Jacobs
Joep Jacobs
Joep Jacobs
Joep Jacobs
De uitbreiding roept op verwondering op, trekt mensen aan en nodigt uit tot fotograferen - Robert-Jan de Kort, Dutch Design Jaarboek, 2013

Commissie

Het Museum de Fundatie is onlangs geheel gerenoveerd, maar bij deze nominatie gaat het specifiek over de ‘wolk’ bekleed met driedimensionale tegels. De commissie-Ruimtelijk is van mening dat de detaillering en specifieke onderdelen van architectuur wel degelijk bij een designprijs thuishoren. In dit geval weet het project grote impact in de stad te genereren; de ‘wolk’ heeft een ongelofelijke uitstraling.

Joep Jacobs

Juryrapport

De jury zag de historie van Makkum gereflecteerd in het design, op een manier die het gebouw herpositioneert zonder dit te domineren. De schijnbare contradictie tussen klassiek en futuristisch is evenwichtig en geeft het gebouw een indrukwekkende uitstraling.

Studio Bierman Henket architecten
Opdrachtgever Museum de Fundatie/ Gemeente Zwolle
Website www.biermanhenket.nl