Studio Ester van de Wiel

De Tuinfabriek

Finalist
Service & Systems
2014

De openbare ruimte boven het Radboudkwartier (Hoog Catharijne, Utrecht) is toegankelijk gemaakt door middel van een daktuin waar kippen scharrelen en groenten worden verbouwd. Werknemers en scholieren uit de omgeving onderhouden de tuin.

Tuinfabriek maakt van een winkelcentrum een voedselproducerende plek waarbij omwonenden actief betrokken worden.

Selectiecommissie

In dit project is een systeem tastbaar gemaakt wat zorgt voor een breed gedragen implementatie. Het personeel van de omliggende bedrijven benut actief de ruimte en voelt zich verantwoordelijk voor het onderhoud van de tuin. Sterk aan de Tuinfabriek is dat het op meerdere plekken toepasbaar is. De ontwerpvaardigheden maken het verschil in de mate van het succes en het voortbestaan van het systeem. Ester van de Wiel brengt de publieke ruimte nog dichter bij de mens.

Ontwerper Ester van de Wiel
Opdrachtgever Kunst in het Stationsgebied & Corio
Website www.detuinfabriek.org