Frank Kolkman

Finalist
Young Designer Award
2017

Frank Kolkman is een kritische ontwerper en een speculatief onderzoeker, die geïnteresseerd is in het uitdiepen van de sociale, economische en esthetische implicaties van huidige én toekomstige technologieën. Zijn werk is experimenteel, deconstructivistisch en systemisch van aard. Kolkman ontregelt met uitdagende prototypes, interactieve installaties en scenario's die betrekking hebben op hedendaagse thema’s als technologische toegang en eigendom. Dat is het gemeenschappelijke kenmerk van zijn projecten Open Surgery (een doe-het-zelf operatie robot), Designs for Flies (een kit zodat patiënten zelf medicijnen voor zeldzame ziektes kunnen ontwikkelen), Black Gold (over het in standhouden van bedreigde diersoorten) en Outrospectre (over het omgaan met en ervaren van de dood met behulp van technologie).

Foto: Juuke Schoorl
Foto: Otto Saxinger
Foto: Juuke Schoorl
Een kritische ontwerper en speculatief onderzoeker, geïnteresseerd in het uitdiepen van de sociale, economische en esthetische implicaties van huidige én toekomstige technologieën.

Selectiecommissie

Het inspirerende, conceptuele en baanbrekende werk, maar met name het onderzoek en de werkwijze van Frank Kolkman zijn ijzersterk. Hij weet zijn soms complexe werk toegankelijk te maken voor een breed publiek. Daarbij is hij ook verbaal en visueel sterk en is hij in staat om met verschillende disciplines en culturen samen te werken. Die combinatie van vaardigheden is even essentieel als bijzonder en de commissie ziet in Kolkman het complete plaatje. Zijn ontwerpen bieden relevante mogelijke oplossingen voor de zorgsector en betrekken patiënten zelf bij hun proces. Hij reflecteert op zeer urgente kwesties en op de processen en systemen die daarachter schuilgaan. Ondanks de vaak speculatieve start van zijn ontwerpen, streeft Kolkman wel degelijk naar praktische implementaties en dat is in zijn vakgebied uniek te noemen.

Foto: Juuke Schoorl
Foto: Juuke Schoorl
Foto: Tim Clark & Frank Kolkman
Foto: Tim Clark & Frank Kolkman
Opdrachtgever Kyoto Institute of Technology (Kyoto, JP). Professor Julia Cassim - Kyoto Design Lab (D-Lab) & Professor Masamitsu Yamaguchi - Faculty of Applied Biology / The Center for Advanced Insect Research (CAIR).
Website www.frankkolkman.nl
Website www.opensurgery.net

Ontdek meer verhalen