DDA

Dutch Design Awards


 
2013
 
2012
 
2011
 
2010
 
COMMUNICATIE
 
PRODUCT
 
RUIMTELIJK
 
DDA PUBLIEKSPRIJS
 
RADO YOUNG DESIGNER AWARD
 
BNO PIET ZWART PRIJS
 
DESIGN DUURZAAMHEIDS PRIJS
 
BESTE OPDRACHTGEVER AWARD
 
2009
 
2008
 
2007
 
2006
 
2005
 
2004
 
2003
 
Home > Hall of fame > 2010

REVALIDATIECENTRUM GROOT KLIMMENDAAL

 
Revalidatiecentrum Groot Klimmendaal

GEGEVENS

Architectenbureau Koen van Velsen
St. Arnhems revalidatiecentrum Groot Klimmendaal
www.koenvanvelsen.com
www.architectuur.org/velsen.php

Voor het terrein van revalidatiecentrum Groot Klimmendaal maakte Koen van Velsen een masterplan dat voorziet in het samenbrengen van bestaande en nieuwe functies in drie nieuwe gebouwen. Door deze verdichting en concentratie van programma zal een groot aantal oude paviljoens gesloopt kunnen worden, waarna het terrein zijn oorspronkelijke parkachtige inrichting zal herkrijgen. Het nieuwe complex Groot Klimmendaal is een eerste proeve van die plannen en biedt onderdak aan een veelvoud aan functies. Naast medische voorzieningen zijn hier ook een Ronald Mcdonald Huis, sportzaal, theater, zwembad en restaurant ondergebracht. Veel van deze functies bedienen zowel patiënten, ouders/familie als buurtbewoners en het dubbelgebruik van deze bijzondere functies bevordert de publieke interactie.


Het benodigde vloeroppervlak is verkregen door stapeling en het uitrekken van het bouwvolume. Toch heeft het gebouw een verhoudingsgewijs bescheiden voetafdruk. De ruimtelijke dramatiek wordt versterkt door de plaatsing van het gebouw op de rand van een heuvel. Een van de korte, naar boven toe uitkragende gevels, die daar ter hoogte van de begane grond en eerste verdieping ook getand is, steekt zo letterlijk in het bos. Het gebaar draagt bij aan de architectonische expressie en verhoogt het bewustzijn van de omliggende natuur.


Het zorgconcept is gebaseerd op het idee dat de revalidant een omgeving nodig heeft die stimuleert om beter te worden, dat is de ambitie. Geen zorguitstraling, maar het gebouw als onderdeel van haar omgeving . De architectuur en het landschap spelen hierin een bijzondere rol, een rol die ten dienste staat van de zorg en maatschappij.

DEEL DIT

 

WINNAARS 2010

 

Bekijk de volledige lijst van alle winnaars 2010.

 

FINALISTEN 2010

 

Bekijk hier het overzicht met alle finalisten van 2010.