DDA

Dutch Design Awards


 
2013
 
2012
 
2011
 
2010
 
COMMUNICATIE
 
PRODUCT
 
RUIMTELIJK
 
DDA PUBLIEKSPRIJS
 
RADO YOUNG DESIGNER AWARD
 
BNO PIET ZWART PRIJS
 
DESIGN DUURZAAMHEIDS PRIJS
 
BESTE OPDRACHTGEVER AWARD
 
2009
 
2008
 
2007
 
2006
 
2005
 
2004
 
2003
 
Home > Hall of fame > 2010

HERMITAGE AMSTERDAM

 
Hermitage Amsterdam

GEGEVENS

Merkx + Girod, Hans van Heeswijk architecten, Michael van Gessel
Stichting Hermitage aan de Amstel, Amsterdam
www.hermitage.nl
Download pdf

Het nieuwe museum Hermitage Amsterdam is het resultaat van de transformatie van een gesloten en donker verzorgingstehuis naar een open en licht publieksgebouw. Voorop stond dat het een daglichtmuseum zou moeten worden. Het ontvangt dagelijks vele duizenden bezoekers, de meeste voor de eerste keer. Het gebouw wil daar graag uitnodigend voor zijn.
De pers over De Hermitage: "Dat het een voortreffelijk gebouw is geworden, dat is al duidelijk. ... De verbouwing is binnen het budget gebleven. Ook is het op tijd klaar, en dat terwijl de Hermitage is ondergebracht in een monument uit 1681, met alle beperkingen van dien. ... Hier is iets gelukt wat in de publieke sector inmiddels bijna onmogelijk lijkt." NRC - 19 juni 2009.

Mensen lopen intuïtief op het licht toe. Wanneer een gebouw uitnodigend wil zijn, moet het in het interieur helder zijn en veel daglicht kunnen ontvangen. In het Hermitagegebouw is dit volop gebeurd. Lange zichtlijnen over de volledige breedte van 102 meter bieden steeds zicht op de lichte trappenhuizen in de buitenhoeken en bieden de bezoeker een duidelijke routing. Men begrijpt hoe groot het gebouw is en hoe het in elkaar zit. Daardoor voelt men zich snel thuis. Dubbelhoge en soms driedubbelhoge ruimtes maken het museum aan de binnenzijde vele malen monumentaler, ruimtelijker en lichter dan je aan de buitenzijde zou verwachten.
Het gebouw is echter niet alleen van binnen verrassend, ook het exterieur en vooral de positie van het gebouw in de stad zijn verbeterd.
Amstelhof was eeuwenlang een gesloten, in zichzelf gekeerd bouwblok, maakte een donkere en verwaarloosde indruk. Nu is het een actief naar de stad toegekeerd publieksgebouw: licht, open en uitnodigend. Het straalt aan alle kanten uit dat het van en voor de stad is. Met een binnentuin als nieuw publieksgebied als oase van rust midden in de stad.

DEEL DIT

 

WINNAARS 2010

 

Bekijk de volledige lijst van alle winnaars 2010.

 

FINALISTEN 2010

 

Bekijk hier het overzicht met alle finalisten van 2010.