DDA

Dutch Design Awards


 
2013
 
2012
 
2011
 
2010
 
COMMUNICATIE
 
PRODUCT
 
RUIMTELIJK
 
DDA PUBLIEKSPRIJS
 
RADO YOUNG DESIGNER AWARD
 
BNO PIET ZWART PRIJS
 
DESIGN DUURZAAMHEIDS PRIJS
 
BESTE OPDRACHTGEVER AWARD
 
2009
 
2008
 
2007
 
2006
 
2005
 
2004
 
2003
 
Home > Hall of fame > 2010

BIBLIOTHEEK UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM

 
Bibliotheek Universiteit van Amsterdam

GEGEVENS

Studio Roelof Mulder & Bureau Ira Koers
Roelof Mulder & Ira Koers
Universiteit van Amsterdam
www.irakoers.nl
www.roelofmulder.com
Download pdf

Nieuw interieur van de Universiteitsbibliotheek van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Een bibliotheek waarvan het decor niet langer meer uit boeken bestaat is een ‘huis' geworden om te studeren. De enorme boeken collectie van de UvA bevindt zich in gesloten magazijnen, boekendepots en op opengestelde locaties.
Een groeiend aantal van 1500 tot 5000 studenten bezoeken dagelijks de UB om er te studeren en digitaal bestelde boeken af te halen.
Ondanks de toekomstplannen voor nieuwbouw was er de wens om de 2500 m2 met studiezalen plus 235 extra werkplekken, de kantine, het informatiecentrum met balie, de hallen en een automatische uitleen vorm te geven in een nieuw tijdelijk interieur.

Om de studenten een goed tweede huis aan te bieden hebben we twee belangrijke dingen willen bereiken. De ruimte als een witte bladzijde uit een boek waar de studenten zelf de hoofdrol te spelen en het beeld bepalen. En het plaatselijk inzetten van huiselijkheid waar ook informeel gestudeerd kan worden.
Zo vindt je in één van de studiezalen een aantal keukentafels waar je onder de lamp in groepjes kan werken, een chesterfield bank om de krant te lezen, een kantine versierd met spaarlampen, verschillende zitplekken voor een korte pauze en speciale telefoneerplekken in de hallen tussen de stille studiezalen.

Tot voor kort konden geleende boeken tijdens kantoor uren worden opgehaald aan de balie. Nu kan de student tot middernacht en in het weekend zelf de bestelde boeken afhalen in een nieuw ontworpen rode kamer. In rode kasten met 1105 rode kratjes liggen stapeltjes boeken klaar voor de lener. Omdat hier de boeken uit verschillende locaties samenkomen is dit het hart van UB met achter de schermen een back-office waar met het RFID systeem de boeken worden klaar gemaakt voor zelfbediening.

DEEL DIT

 

WINNAARS 2010

 

Bekijk de volledige lijst van alle winnaars 2010.

 

FINALISTEN 2010

 

Bekijk hier het overzicht met alle finalisten van 2010.