Observatorium

Infopaviljoen Zeche Zollverein

Finalist
Habitat
2009

Kunstenaarsgroep Observatorium ontwierp een zestal entreepaviljoens voor de UNESCO Zeche Zollverein, een voormalige kolenmijn in Essen, Duitsland. Dit zijn een soort sculpturale 'portierswoningen' die voor de bezoeker een zachte overgang te maken naar de overweldigende schaal van het mijncomplex. Door hun heldere en eenvoudige opzet voegen de paviljoens zich naar hun omgeving met behoud van de ‘menselijke maat’.

De paviljoens voegen zich naar hun omgeving met behoud van de ‘menselijke maat’.

Olof Koekebakker

Commissie

Observatorium ontwierp een zestal paviljoens die bezoekers op een zachte manier overbrengt naar de voormalige kolenmijn Zeche Zollverein in Essen, Duitsland. In de soort ‘portierswoningen’ wacht een gastheer of –vrouw om de bezoeker wegwijs te maken. Door een speciale giettechniek ontstond het opvallende kleurenpatroon in het beton, dat doet denken aan de kolenmijn.

Studio Observatorium
Website www.observatorium.org
Ontwerper Van de Camp, Dekker & Reutelingsperger
Opdrachtgever Research and development company Zollverein