UNStudio

Interieur Muziektheater Graz

Finalist
Habitat
2009

Het nieuwe muziektheater is niet alleen een theater om te zien maar ook om gezien te wórden. Dat wordt versterkt doordat het interieur zich ‘s avonds helemaal aan de stad blootgeeft. Zoals vaker bij ontwerpen van UNStudio ligt aan de ruimtelijke organisatie een topologische figuur ten grondslag. In dit geval is dat een spiraal. De constructieve kern van het gebouw van gewapend beton maakt een draaiende beweging en doet, omdat kolommen achterwege konden blijven, ruimten als het ware in elkaar overvloeien. Bij het ontwerp hebben metaforen uit de muziek een belangrijke rol gespeeld.

Christian Richters
Iwan Baan
Bij het ontwerp hebben metaforen uit de muziek een belangrijke rol gespeeld.

Olof Koekebakker

Commissie

Het muziektheater van de Universiteit voor muziek en uitvoerende kunst in Graz, Oostenrijk is niet alleen een theater om te zien, maar ook om gezien te worden. De constructieve kern van het gebouw maakt een draaiende beweging en doet ruimten in elkaar overvloeien. Als een spiraal die tegelijkertijd staat voor ritme en continuïteit.

Iwan Baan
Studio UNStudio
Opdrachtgever KUG, University for Music and Applied Arts
Website www.unstudio.nl