Chloe Rutzerveld

Strooop!

Finalist
Service & Systems
2017

Met STROOOP! is dankzij Chloé Rutzerveld de eerste stroopwafel gemaakt van groente. Haar aanleiding was buitenbeentjes en nevenstromen uit de groente-industrie een plek geven en de groentevezel (vaak afval) van een tweede leven voorzien. De oer-Hollandse stroopwafel bleek hiervoor een goed product, dat ook qua vorm aanspreekt. De stroop wordt gemaakt van het sap, de restvezels worden gebruikt voor de wafels. Binnen het project onderzoekt Rutzerveld manieren om te innoveren met groente, door slim gebruik te maken van de natuurlijke eigenschappen van het gewas. De stroopwafels zijn een bron van voedingsvezel, gemaakt met 100% plantaardige ingrediënten van Nederlandse bodem. Daarnaast zijn de wafels glutenvrij en bevatten ze geen toegevoegde suikers of kleurstoffen. Het is de natuurlijke zoetheid van knolgewassen die STROOOP!-wafels hun zoete smaak geeft.

Foto: Bram Saeys
Foto: Chloé Rutzerveld
Foto: Maartje Strijbis
Foto: Maartje Strijbis
Rutzerveld combineert design, wetenschap en technologie tot nieuwe manieren om ons voedsel efficiënter, gezonder en duurzamer te maken, een zinvolle aanvulling binnen de Service & Systems categorie.

Commissie

Chloé Rutzerveld onderzoekt met STROOOP! hoe ze slim gebruik kan maken van de natuurlijke eigenschappen van een gewas. Innoveren met groenten als uitgangspunt levert een verrassend resultaat op, namelijk een oer-Hollandse ‘design’ stroopwafel, gefabriceerd van groenten. Het sterke aan de keuze voor de stroopwafel is dat door de herkenbare vorm mensen op een toegankelijke manier worden verleid om het gesprek te voeren over afval. Want dat is wat Rutzerveld beoogt met haar project: de wereld wijzen op afval- en milieuvraagstukken. STROOOP! is haar vertaalslag van wetenschappelijk onderzoek naar een product. Rutzerveld combineert design, wetenschap en technologie tot nieuwe manieren om ons voedsel efficiënter, gezonder en duurzamer te maken, een zinvolle aanvulling binnen de Service & Systems categorie. Haar geweldige werk op het gebied van voedselinnovatie beloont de commissie graag met deze nominatie.

Foto: Bram Saeys
Website www.chloerutzerveld.com
In samenwerking met Proverka, Agri Meets Design, Martin Schreiber (master student levensmiddelentechnologie WUR) Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Landbouw Innovatie Brabant
Mede mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Landbouw Innovatie Brabant