FLAX Chair van Christien Meindertsma grote winnaar DDA 2016

October 29 2016
Nick Bookelaar
Nick Bookelaar

EINDHOVEN – Op zaterdag 29 oktober zijn tijdens Dutch Design Week de Dutch Design Awards uitgereikt. De winnaar in de categorie Product, FLAX Chair van Christien Meindertsma, overtuigde de internationale jury op alle fronten en won daarmee ook de Future Award: de grote prijs voor het meest belovende ontwerp van de toekomst. Er werden Dutch Design Awards (DDA) toegekend in zes categorieën. Daarnaast waren er speciale prijzen voor jong talent (Young Designer Award) en opdrachtgevers (Best Client Award) en een publieksprijs (Public Award).

Christien Meindertsma overdondert met dit project opnieuw door haar gedegen aanpak. Haar onderzoek naar de mogelijkheden van het materiaal vlas loopt al jaren; Meindertsma schafte zelfs een kavel vlas aan om zich de verwerking van het materiaal helemaal eigen te maken. Dit project behelst duidelijk meer dan just another chair: het is het resultaat van jarenlang materiaalonderzoek, een zoektocht naar het herwaarderen van een minderwaardige vezel (de korte vlasvezel) en aansluiting zoeken met Nederlandse bedrijven om een nieuw product op de markt te brengen. Dit alles heeft in samenwerking met Label Breed en Enkev geleid tot een verbluffend verfijnd resultaat. Voor de jury is de FLAX Chair het optimale voorbeeld van wat eigentijds ambacht vermag.

DDA winnaars

Andere Dutch Design Awards winnaars zijn dit jaar: Dikke van Dale van Studio Joost Grootens (Communication), Sistaaz of the Castle van Duran Lantink en Jan Hoek (Fashion), Biesbosch MuseumEiland van Studio Marco Vermeulen (Habitat), FLAX Chair van Christien Meindertsma (Product), Designs for Flies van Frank Kolkman (Service & Systems), Uruzgan’s Legacy van Specialist Operations (Design Research), Tom van Soest (Young Designer Award) en Brabantia (Best Client Award). Crystal Houses van MVRDV, ABT & TU DELFT en POESIA ontving online en in de tentoonstelling de meeste stemmen van het publiek en is daarmee de winnaar van de Public Award.

Dutch Design Awards

Op zaterdag 29 oktober is tijdens Dutch Design Week de winnaar bekendgemaakt. De prijsuitreiking vormt samen met een tentoonstelling tijdens Dutch Design Week (22-30 oktober 2016) van het werk van alle finalisten en de publicatie Dutch Design Today een platform voor Dutch design in de volle breedte. Kijk voor meer informatie op dutchdesignawards.nl.

Dutch Design Foundation

Dutch Design Foundation (DDF) is optimistisch en gelooft dat het probleemoplossend vermogen van ontwerpers de wereld vooruithelpt. Daarom biedt DDF ontwerpers kansen, ondersteuning, publiciteit en een podium. DDF organiseert Dutch Design Week en Dutch Design Awards en is actief tot ver buiten Nederland. Het jaar rond verzorgt de organisatie debatten, lezingen, exposities en bijeenkomsten. Zo zet DDF de beste en meest veelbelovende ontwerpers in de schijnwerpers, en brengen zij hun ideeën en ontwerpen de wereld in. Lees meer over DDF op dutchdesignfoundation.com.

PRESSKIT BESCHIKBAAR TOT 28 NOVEMBER