Finalisten Young Designer Award bekendgemaakt: Nederlands designtalent 2017 praktisch én bevlogen

June 22 2017

Op basis van een combinatie van maatschappelijke betrokkenheid, onderzoekende houding, soms speculatieve ontwerpen, visuele kracht en zichtbaar plezier zijn Super Local, Das Leben am Haverkamp en Frank Kolkman gekozen tot de finalisten van de Young Designer Award van de Dutch Design Awards 2017. Zij zijn uitverkoren uit de totaal 73 inzendingen. Hun werk is samen met het werk van alle finalisten te zien in de overzichtstentoonstelling tijdens Dutch Design Week in Eindhoven (21-29 oktober). De winnaars worden op 28 oktober bekendgemaakt tijdens de Awards Show.

De finalisten van de Young Designer Award zijn door een selectiecommissie van professionals beoordeeld op hun gehele portfolio en toonden dit jaar opnieuw een brede opvatting over wat design inhoudt en kan betekenen. Zij spelen met bekende thema’s zoals de verhouding tussen maatschappelijke meerwaarde en praktische functionaliteit en wat dit betekent voor de rol van ontwerper. De resultaten zijn realistische oplossingen en ambachtelijk vervaardigde producten, al dan niet in verrassende co-creatieve concepten.

De selectiecommissie was zeer uitgesproken over de inzendingen en finalisten: “Het actief samenwerken tussen jonge ontwerpers onderling en met andere disciplines, gebruikersgroepen en wetenschap zet goed door: een positieve ontwikkeling. Tegelijkertijd is het met name de aansluiting tussen de jonge ontwerpers en de industrie die moet leiden tot nieuwe productie-, financierings- of sociaal-maatschappelijke modellen en daar in zijn nog stappen te zetten. Bovendien wordt het potentieel van digitale en technologische domeinen nog niet optimaal benut. De bevlogenheid en liefde voor het proces spatten van de finalisten af: een houding die zich vertaalt in sterke onderzoeken, ontwerpen en producten.”

FINALISTEN

SUPER LOCAL

De multidisciplinaire ontwerpstudio Super Local zoekt oplossingen voor sociale en culturele problemen. www.super-local.com

De commissie vindt dat Super Local absoluut de spotlight verdient. De commissie heeft bewondering voor deze groep ontwerpers, die de sociale verantwoordelijkheid voelen en bereid zijn uit hun comfortzone te treden.

DAS LEBEN AM HAVERKAMP

De vier jonge modeontwerpers Anouk van Klaveren, Christa van der Meer, Dewi Bekker en Gino Anthonisse presenteren zich als collectief en hebben daarnaast alle vier hun eigen label. www.daslebenamhaverkamp.com

De commissie ziet in Das Leben am Haverkamp een voorbeeld voor de nieuwe generatie (mode)ontwerpers. Dit collectief ontwerpers ontwikkelt – door hun krachten te bundelen – een heel herkenbaar handschrift.

FRANK KOLKMAN

Een kritische ontwerper en speculatief onderzoeker, geïnteresseerd in het uitdiepen van de sociale, economische en esthetische implicaties van huidige én toekomstige technologieën. www.frankkolkman.nl

De commissie vindt het inspirerende, conceptuele en baanbrekende werk, maar met name het onderzoek en de werkwijze van Frank Kolkman ijzersterk. Hij weet zijn soms complexe werk toegankelijk te maken voor een breed publiek.