Bob Hendrikx

Young Designer DDA21

1

— “Met design zorgen we ervoor dat wat nu science fiction lijkt, te zijner tijd werkelijkheid wordt. We geven visie aan blindheid.”

Bob Hendrikx is een gedurfde, praktische ontwerper die duurzame oplossingen voor de toekomst op een toegankelijke manier presenteert. Hij toont het regeneratieve potentieel van leven door het gebruik van levende materialen te onderzoeken, waaronder onze overblijfselen na de dood. Als uitvinder, architect en bio-ontwerper is hij een pionier in zijn vakgebied. HIj integreert hij niet-menselijke organismen in ons dagelijks leven om hun ecologische waarde te benutten voor oplossingen waarmee steden klimaatverandering kunnen aanpakken. Met sterk ondernemerschap laat zijn bedrijf Loop zien hoe we verder kunnen gaan dan alleen samenwerken met levende organismen en hoe we de parasitaire relatie tussen de mensheid en haar omgeving kunnen herstellen tot een haalbare werkelijkheid. Met veel vindingrijkheid voldoet de natuur allang aan de eisen van de moderne tijd.

2

Bob verwierf als ondernemende ontwerper bekendheid als de maker van ’s werelds eerste levende doodskist. Hij blijft duurzame oplossingen voor de toekomst onderzoeken. In 2019 studeerde hij af aan de Technische Universiteit Delft en momenteel is hij verbonden aan het MIT Media Lab (Cambridge – Massachusetts, VS). Bob onderzoekt niet alleen duurzame oplossingen door te werken met levende organismen, maar brengt zijn ideeën ook daadwerkelijk in de praktijk, zoals hij bewijst met Loop. Zijn portfolio bevat verschillende oplossingen die het concept ‘leven’ benutten, van mycelium urnen tot een groeiend huis. Zijn projecten combineren op slimme wijze het speculatieve met het uitvoerbare en tonen visie en samenhang: van een levende afvalbak die traditioneel afvalbeheer elimineert met speciaal gekweekte zeeanemonen die ons organisch afval opeten, tot wegversperringen gemaakt van speciaal ontwikkeld beton dat mos laat groeien voor een betere luchtkwaliteit in de stad.

3
4

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!