ARCADIA x GEMEENTE LEEUWARDEN x BRUNO DOEDENS

BOSK

1

Het project

Bosk is een wandelend bos van ruim duizend bomen, dat in de zomer van 2022 honderd dagen lang de binnenstad van Leeuwarden ontregelde. Het begon met een bijna onmogelijk plan, vol ambitieuze doelstellingen. Van radicale verbeelding tot bewustwording en gedragsverandering, en van het mobiliseren van de sociale energie tot het versterken van het economische en creatieve klimaat in Fryslân. Inwoners en passanten verplaatsten de bomen steeds naar een nieuwe locatie en zo legde Bosk in totaal 3,5 kilometer af. Er kwam een succesvol cultureel en educatief program, voor en door een heel scala aan mensen – waaronder een kleine 4.000 vrijwilligers – en organisaties. Bosk is onderdeel van cultuurtriënnale Arcadia.

2
3
4

Vakjury

Bosk oefent zachtaardig en toch stevig druk uit om steden te vergroenen. Door te schetsen met groepjes aan echte bomen, werd een gevoel van betekenis en daarna gemis opgeroepen. Een briljant idee, maar ongelooflijk complex om gedaan te krijgen en zoveel mensen en partijen voor te mobiliseren. Dat je die complexiteit niet meer terugziet in het project, is geweldig knap. Gemeente Leeuwarden committeerde zich op voorhand aan het geven van een permanente plek aan de bomen. Dit is een natuurinclusief protest dat iedereen wil omarmen, met demonstranten waar je van gaat houden. Het hele traject is voorbeeldstellend, met bomen als prominente hoofdrolspelers. In welke steden en wijken mag Bosk nog meer opduiken? 

— “Bosk verbeeldt hoe onze wereld er op allerlei vlakken mooier uit kan zien en brengt mensen in beweging; als het bos verder trekt, wordt het gemist.”

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!