RONALD JANSSEN ARCHITECTEN x BASTIAAN JONGERIUS ARCHITECTEN x BURO HARRO

GROENMARKT

1

Het project

Het woningproject Groenmarkt in Amsterdam neemt gezond leven van mens, plant en dier als uitgangspunt. Alle woningen zijn anders; van woningen met een voordeur aan de straat, tot appartementen en duplexwoningen. Dat zorgt voor een grote diversiteit aan bewoners in de twee gebouwen aan de Marnixstraat en Singelgracht. Voor het Singelgrachtgebouw waren goede zorgwoningen voor ouderen bepalend voor de structuur van alle woningen. Er is veel ruimte voor gevelgroen, dat vanuit de volle grond via sparingen in de gevel omhoog groeit. Het gemeenschappelijk dak met een duinlandschap en een natuurzwembad vormt het hoogtepunt. Hier kunnen bewoners uitwaaien, sporten en hun buren ontmoeten, met uitzicht over de historische binnenstad.

2
3
4
5

Vakjury

Een prachtig project, dat landschap en architectuur mooi verweeft en uitblinkt in sociale waarde. Een liefdevolle aanpak, waarin is gezorgd dat de bedden van oudere echtparen in de zorgwoningen naast elkaar geplaatst kunnen worden, uitzonderlijk in dit type woningen. De Jordanese sfeer is geborgd in het ontwerp; vanuit tuintjes en balkons maken buren makkelijk een praatje. Sterk opdrachtgeverschap en vakmanschap en een mooie samenwerking met landschapsarchitect Buro Harro. Groenmarkt is een gul project, dat laat zien dat sociale huur en koop goed samen kunnen gaan: hier is voor alle bewoners meerwaarde gerealiseerd. De gedeelde entree – jammer genoeg een uitzondering in dit soort projecten – is belangrijk voor de onderlinge verbinding.

— “Ronald Janssen Architecten, Bastiaan Jongerius Architecten en Buro Harro realiseerden met Groenmarkt een liefdevol project, dat landschap en architectuur mooi verweeft en uitblinkt in sociale meerwaarde.”

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!