Het project

Dae Uk Kim gebruikt objecten als alter ego’s om zijn verlangens en dromen te kunnen uitdrukken, uitleggen en vervullen. Verlangens die hij, opgroeiend in Korea, moest onderdrukken en verbergen. Door gemuteerde objecten te maken, zet hij als ontwerper nu zijn schaamte om in trots. Dea Uk Kim verkent thema’s als genderexpressie, ras en culturele identiteit door verschillende media te combineren met het maken van fysieke objecten. Zijn MUTANT-serie kan worden gezien als functionele objecten – een kroonluchter, spiegel, kruk en console – maar het belangrijkste is voor hem het verhaal. Door dingen die niet-menselijk zijn te verbeelden als een soort wezens, brengt hij de verhalen erachter tot leven.

Vakjury

Dae Uk Kim gebruikt materialen die hem in zijn jeugd traumatiseerden en eigent zich die objecten opnieuw toe om zijn eigen verhaal te herschrijven. Een heel persoonlijke respons op een zeer publiek systeem en daarin schuilt de kracht van zijn werk: juist dat diep-persoonlijke maakt zijn werk universeel en herkenbaar voor velen die het gevoel hebben delen van zichzelf te moeten verbergen. Zijn signatuur is zachtaardig en sympathiek, waarmee hij vormgeeft aan een verleidelijk soort activisme. Zijn werk is elegant en gelaagd; het intrigeert meteen. Hij heeft zijn eigen achtergrond en symboliek verwerkt tot een ingenieus en rijk ontwerp. Ook zonder dat te herkennen, is het aantrekkelijk en origineel.

— “Dae Uk Kim heeft zijn eigen achtergrond en symboliek verwerkt tot ingenieuze en gelaagde ontwerpen, waarbij het diep-persoonlijke zijn werk universeel maakt.”

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!