1

Het project

Leo Maher (Design Academy Eindhoven, 2021) is een Britse ontwerper die momenteel in Nederland woont. Zijn werk verzamelt onderzoek over materiële culturen uit allerlei eeuwen en het verhaal waaraan ze zijn gekoppeld. Zijn afstudeerproject Unfamliair Passions onderzoekt de geschiedenis van homoseksualiteit en de middelen, legendes, eufemismen, signalen en gedrag dat daarmee geassocieerd wordt, waarmee hij een grenzeloze geschiedenis van queer legendes wil blootleggen. In Articulated Matter (2022) gebruikt hij ornamenten op strakke, hedendaagse kubussen die een bibliotheek van erfgoed en versmelting vertegenwoordigt. Maher gelooft dat het onszelf uitrusten met een middel of methode inherent is aan het ontwerpen van objecten; elk design vertrekt vanuit een symbolisch kader.

2
3

Vakjury

Leo Maher onderscheidt zich doordat hij onderzoek, materiaalontwikkeling en doelgroepen combineert. Zijn queer research van de Griekse oudheid tot nu levert beelden die exceptioneel zijn. Niet voor niets studeerde hij cum laude af; zijn eindresultaten exploreren het idee dat de queer culture en homoseksualiteit culturen en samenlevingen ontstijgen en reflecteert op waarom dat zo is. Een eerbetoon aan historie, aan alle queer mannen die hem voorgingen. Zijn werk kenmerkt door een leuke speelsheid die nieuwsgierig maakt naar de vele lagen aan betekenissen die Maher in zijn werk stopt. Rijk en gedetailleerde objecten zijn het tastbare resultaat.

— ‘Leo Maher exploreert het idee dat de queer culture en homoseksualiteit culturen en samenlevingen ontstijgen en reflecteert op waarom dat zo is in de vorm van rijk geornamenteerde sculpturen’

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!