Marius Jopen

Young Designer DDA16

1

— "AI is een hulpmiddel dat me helpt mijn dromen te schetsen. Ik wil deel uitmaken van de toekomst, niet van het verleden."

Marius Jopen laat een krachtige creatieve invloed zien binnen het domein van kunstmatige intelligentie (AI). Zijn werk combineert traditioneel ontwerp met technologische innovatie. Sinds het begin van zijn carrière verbreedt Marius continu zijn werkveld. Zijn werk is divers en verenigt verschillende disciplines, van grafisch ontwerp tot liefdadigheidsstrategieën, onafhankelijke filmproducties, logo’s en tentoonstellingsontwerp. Met zijn kenmerkende stijl – die schommelt tussen brutaal, lieflijk, ongemakkelijk, ironisch, ongepolijst en intelligent – weerspiegelt hij de brede mogelijkheden van een moderne beeldend kunstenaar. Hij heeft zichzelf veel technieken eigen gemaakt in de loop van zijn carrière en belichaamt een autodidactische geest die blijft innoveren. Marius verdiept zich voortdurend in nieuwe technologieën en deelt zijn kennis over AI en creatieve codering met anderen.

Sinds zijn afstuderen aan de Gerrit Rietveld Academie in 2014 heeft Marius Jopen een aanzienlijk portfolio opgebouwd waarin hij zijn vaardigheden als grafisch ontwerper, beeldend kunstenaar, AI-onderzoeker en docent combineert. Marius liep voorop in het als ontwerper oppakken van andere rollen. Hij is mede-directeur van de web development studio 100k en produceert onafhankelijke sciencefiction- en horrorfilms, waaronder de veelgeprezen film Spacebirth2. Zijn vroege werk in de vorm van een dagelijkse posterreeks heeft een journalistiek karakter, waarin hij nieuws illustreert met rauwe woorden en beeldgrappen. Jopen werkt ook in opdracht, onder andere voor Marvel, Burberry, Black Mirror en Hypebeast. Naast doceren op het gebied van AI werkt hij bovendien actief samen met muzikanten. Dit doet hij zowel om met behulp van AI ontwikkelde muziekvideo’s te maken die een frisse kijk op het genre bieden, als in zijn rol als VJ (videojockey). Hij is medeoprichter van de Love Foundation, een netwerk van activisten en kunstenaars die gezamenlijk geld genereren voor sociale projecten door verschillende activiteiten te organiseren.

2
3
4

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!