BODIL OUEDRAOGO

Portfolio

1

De ontwerper

De modeontwerpen van Bodil Ouédraogo bevragen de culturele betekenis van bepaalde kledingstukken of -stijlen. Ze ziet gebrek aan kennis en perspectief als een reden dat (elementen uit) de West-Afrikaanse haute couture in het Westen nog steeds voornamelijk als klederdracht gezien worden. Uit de behoefte een vollediger beeld te presenteren van haar zijn – iemand van de Afrikaanse diaspora én (Noord/West-)Europa – beoogt Bodil Ouédraogo dit op een krachtige, intieme en kwetsbare manier te onderzoeken. Dit doet ze via het medium mode, omdat ‘met zorg kleden’ voor haar trots, schoonheid en eigenwaarde uitstraalt. In haar presentaties brengt ze mode, dans, fotografie en video samen.

2
3

Vakjury

De collecties van Bodil Ouédraogo zijn interessant en overtuigend en leggen een alternatief naast het klassieke Westerse schoonheidsideaal. Het is overduidelijk dat haar uitgesproken persoonlijke motivatie bijdraagt aan de urgentie en kwaliteit van haar modeontwerpen, die ook in de uitvoering goed in elkaar zitten. Haar collecties verrijken het veld met verhalen die ongekend en belangrijk zijn. Met die gelaagdheid morrelt ze aan grote, bestaande machtsstructuren. Ze presenteert dit bovendien op een manier die van een hoog professioneel niveau is, waarmee ze een prachtige, andere vorm voor het showen van collecties neerzet. Het eindresultaat levert een heel duidelijke, verfrissende signatuur op.

4

— ‘De collecties van Bodil Ouédraogo zijn overtuigend; haar collecties hebben een verfrissende signatuur en leggen een interessant alternatief naast het klassieke Westerse schoonheidsideaal.’

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!