Olivier van Herpt

Portfolio

1

Het project

Olivier van Herpt werkt op het snijvlak van ambachtelijk handwerk en hedendaagse industriële vormgeving. Hij richt zich op het gebruik van de technologie die deze twee domeinen scheidt: de machine. Van Herpt studeerde af met een opmerkelijke collectie keramische schalen, kommen en vazen, gemaakt met een geavanceerde 3D-printer die hij in twee jaar tijd zelf ontwikkelde. Momenteel werkt hij aan een nieuwe 3D-printer, waarmee hij organische vormen kan maken, maar het is aannemelijk dat hij zich met net zoveel toewijding ook in andere technieken en materialen verdiept. Onderdeel van zijn missie is de door hem ontwikkelde technologieën beschikbaar maken voor iedereen, om zo het productieproces te democratiseren en de afstand tussen ontwerper en gebruiker te verkleinen.

2

Commissie

Olivier van Herpt experimenteert op het grensvlak tussen digitaal en analoog. Hij combineert de creativiteit van het ambacht met de mogelijkheden van de machine en ontwikkelt daarvoor zijn eigen werktuigen. Met veel geduld en nieuwsgierigheid onderzoekt van Herpt de mogelijkheden die 3D printer kan bieden; hij ontwierp een machine waarmee hij vormen print die vele malen groter, complexer en verfijnder zijn dan voorheen mogelijk was en experimenteert met materialen en pigmenten. Dat levert, naast een technologisch huzarenstuk, fraaie vazen op. Van Herpt concurreert daarmee in zijn eentje met grote startups van wereldformaat. Zowel ontwerper als ingenieur als ondernemer dus, voor wie het meer om de machine dan om de vaas draait.

— Van Herpt ontwierp een machine waarmee hij vormen print die vele malen groter, complexer en verfijnder zijn dan voorheen mogelijk was.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!