Ensemble van studio’s, designers, stadsmakers, instituten

Stadslab Buiksloterham Circular

Het project

Buiksloterham is het Living Lab voor de circulaire stad. Het voormalig industrieterrein aan de noordelijke IJ-oever in Amsterdam is met ongeveer honderd hectare een van de grotere transformatielocaties in de stad: een ideale plek voor experimenten. Op die manier willen de initiatiefnemers bijdragen aan een radicale koerswijziging en de hoofdstad transformeren naar slim, sociaal en circulair. Binnen tien jaar ontwikkelingen de meest uiteenlopende partijen, van zelfbouwers en ondernemers tot woningbouwverenigingen en nutsbedrijven, hier een nieuwe woon-werkwijk. Veel van hen hebben het Manifest Circulair Buiksloterham ondertekend, waarmee zij de ambitie uitspreken om er de kringlopen op een zo hoog mogelijk niveau te sluiten. Verschillende concrete projecten maken experimentsgewijs duidelijk welke elementen bijdragen aan de nieuwe wijk.

Commissie

De commissie prijst het eigen initiatief van de gepassioneerde kwartiermakers die zich samen inzetten om een circulaire buurt te ontwikkelen: een écht bottom-up initiatief. Het is ze bovendien gelukt om het initiatief naar een hoger niveau te tillen, met partijen als de Gemeente Amsterdam en Waternet aan boord. Mede daardoor kan er serieus gesproken worden over het ontwerpen van een ecologische wijk. Die schaal, die verder gaat dan het bouwen van een duurzaam huis, is indrukwekkend. Omdat dit project over een langere termijn loopt en nog volop in ontwikkeling is, nomineert de commissie hier niet zozeer de vorm van wat er nu wordt gerealiseerd, maar met name het systeem dat is ontworpen om over dit type architectuur na te denken en de visie op ecologisch wonen die zich daarbij ontvouwt.

— De commissie prijst het eigen initiatief van de gepassioneerde kwartiermakers die zich samen inzetten om een circulaire buurt te ontwikkelen: een écht bottom-up initiatief.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!