Teresa van Dongen

Portfolio

Het project

Natuur en wetenschap staan centraal in het werk van Teresa van Dongen. De ontwerpster, in 2014 cum laude afgestudeerd aan Design Academy Eindhoven, wil een brug slaan tussen natuur en wetenschap en design. Ook in haar projecten komen die disciplines samen. Haar ‘levende lamp’ Ambio werd genomineerd voor diverse prijzen; momenteel is ze betrokken bij de ontwikkeling van een lamp die werkt op bioluminescentie.

Commissie

Wetenschap, technologie en materiaal: Teresa van Dongen weet verschillende perspectieven en disciplines samen te brengen. Onderzoek vertaalt ze naar esthetische producten met een concrete functie. Ze blijft niet steken in concepten, zoekt de samenwerking (met onder meer de TU Delft en het Nationaal Glasmuseum), en stelt relevante kwesties als energieverbruik aan de kaak. Alle criteria voor de Young Designer Award (impact, esthetiek, productiewijze, innovatie en samenwerking) komen in haar portfolio duidelijk naar voren.

Jury

In haar werk brengt Teresa van Dongen niet alleen verschillende disciplines (wetenschap, technologie, materiaalgebruik) maar ook perspectieven samen. Onderzoek vertaalt ze naar esthetische producten met een concrete functie, die niet zelden relevante kwesties (als energieverbruik) aan de kaak stellen. Van Dongens portfolio is nog bescheiden, maar veelbelovend. Alle criteria voor de Young Designer Award (impact, esthetiek, productiewijze, innovatie en samenwerking) zijn er duidelijk in vertegenwoordigd. De jury volgt haar verdere ontwikkeling met grote belangstelling en kent haar de Young Designer Award nadrukkelijk toe als stimuleringsprijs.

— Teresa van Dongen brengt verschillende perspectieven en disciplines samen.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!