Tom van Soest

Portfolio

Het project

Tom van Soest studeerde in 2012 af aan de Design Academy Eindhoven met zijn onderzoek naar het potentieel van bouwafval als nieuw materiaal voor bakstenen. Het leidde al snel tot het bedrijf StoneCycling, dat hij samen met Ward Massa opzette en dat verschillende bakstenen produceert van bouwafval: de WasteBasedBrick. Gemengd met verschillende afvalstoffen biedt deze een nieuw scala aan esthetische mogelijkheden voor het bouwen van gevels. De stenen voldoen aan de technische eisen en certificaten voor gebruik in (nieuw)bouwprojecten. Ook werkt Van Soest aan recyclingprojecten met glas. Zo wordt zowel in een project met Heineken-flesjes, als in het Bottle Up-project in Zanzibar glasafval ingezet om nieuwe, aantrekkelijke producten te maken.

Commissie

Dit is een inspirerend voorbeeld van een ontwerper die zich op succesvolle wijze weet te specialiseren. Met zijn bedrijf StoneCycling geeft hij een nieuwe verschijningvorm aan afvalmateriaal, dat bovendien duurzaam en lokaal wordt geproduceerd. Het levert voor de bekende baksteen een nieuwe esthetiek op, die bovendien commercieel interessant is en op grote schaal geïmplementeerd kan worden. Lovend is dat hij daarbij samenwerkt met verschillende ontwerpers en vaklieden. Wat als afstudeerproject begon, blijkt ook echt haalbaar in de praktijk. De commissie prijst daarom niet alleen het ontwerp en het hergebruik zelf, maar ook het ondernemerschap.

Jury

Lovenswaardig aan het werk van Tom van Soest is dat hij een bruikbaar product met impact presenteert. Hij onderscheidt zich door verder te kijken dan alleen het eindproduct; door zelf ook het maakproces erachter te ontwerpen. Het is een bewonderenswaardige verdienste dat hij erin is geslaagd om in korte tijd grip te krijgen op het normaal gesproken langdurige, kostbare en complexe proces van regelgeving. Zijn aanpak getuigt van lef en van de liefdevolle aanpak van een ambachtsman. De jury kijkt uit naar de verdere ontwikkeling van deze ontwerper en zijn bedrijf.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!