09.06.2020

Dutch Design Week 2020 zal vanwege het coronavirus dit jaar doorgaan in een aangepaste vorm. Voor Dutch Design Awards betekent dit dat de Award Night dit jaar online zal plaatsvinden, en dat de expositie zal worden verplaatst naar een nader te bepalen datum in 2021.

1

Dutch Design Week (DDW) 2020 gaat door in een aangepaste vorm, zo maakte Dutch Design Foundation (DDF), de organisatie achter DDW en Dutch Design Awards (DDA), eerder deze week bekend. Het zal gaan om een combinatie van een fysiek en online festival, waarbij relevante matchmaking voor de ontwerpers centraal staat. Voor DDA betekent dit dat de Award Night zal doorgaan in een aangepaste vorm, en dat de expositie zal worden verplaatst naar een nader te bepalen datum in 2021.

Dutch Design Week 2020
Een DDW zoals we dat gewend zijn, met meer dan 350.000 bezoekers, grote centrale locaties en diverse georganiseerde vervoersopties, blijkt op basis van de huidige omstandigheden niet realistisch. Dutch Design Week 2020

Vanwege het coronavirus is het niet verantwoord grote groepen bezoekers door de stad te laten gaan, en daarmee de druk op het openbare leven in Eindhoven enorm te verhogen. Overleg met de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost heeft dit beeld bevestigd. Lees hierover meer op de website van DDW.

De organisatie heeft samen met de ontwerp community gezocht naar een goede oplossing. “We beseffen ons dat het lastige tijden zijn voor heel de ontwerpsector. Juist daarom willen we samen met de ontwerp community het podium voor hen bouwen”, zegt DDF directeur Martijn Paulen. De fysieke variant van DDW20 is dit jaar daarom gericht op een bottom-up ‘studio expo-model’, waarbij de focus ligt op relevante ontmoetingen tussen de deelnemende ontwerpers en professionele bezoekers. Tijdens DDW zullen de deelnemende ontwerpers en locaties de deuren openen voor bezoek op afspraak. Daarnaast vindt het grote publieksevenement online plaats. Dit heeft natuurlijk impact op de vorm van DDA.

Dutch Design Awards 2020
Wat vast staat is dat we ook dit jaar een selectie van het beste Nederlandse ontwerp een podium bieden, zowel fysiek als online.

Award Night
Naar aanleiding van de situatie rondom het coronavirus gaven we eerder dit jaar aan dat de doorlooptijden zijn verlengd. Zo hebben we de Call for Entries afgelopen week, twee maanden later dan gepland, gesloten. Dit heeft geleid tot een grote hoeveelheid goede en relevante aanmeldingen. Deze aanmeldingen worden door een onafhankelijke commissie van experts bekeken waarna in oktober de winnaars gekozen zullen worden. Omdat we de winnaars en genomineerden in oktober graag een podium willen bieden als onderdeel van het DDW-programma, hebben we ertoe besloten de Award Night online te organiseren. We zijn druk bezig met het verkennen van de mogelijkheden om tot een feestelijke uitreiking te komen, daarover later meer.

Expositie
Om tot een waardevolle expositie te komen van de 24 beste projecten van dit jaar, hebben we daarnaast besloten de expositie niet in oktober, maar begin 2021 te organiseren. Dit besluit geeft ons de ruimte om tot een volwaardige expositie in een bijzondere setting te komen, waarin de winnaars en genomineerden goed tot hun recht komen en de aandacht krijgen die ze verdienen. De exacte vorm en locatie zullen we later bekendmaken. 

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!