21.10.2018

Voor de eerste keer beloonde de jury van Dutch Design Awards gisteren niet één maar drie ontwerpers met een International Jury Award. De internationale jury roemt met name de Nederlandse manier van samenwerken. De projecten wonnen eerder al een Dutch Design Award in de categorieën Habitat, Service & Systems en Best Client.

Wat de drie internationaal erkende winnaars gemeen hebben, is dat alle drie de projecten andere designers – wereldwijd – aanzetten tot verandering van perspectief of aanpak. Volgens de jury is het tijd voor ontwerpers die zichzelf en hun rol durven te bevragen. De internationale jury vindt dit kenmerkend voor wat zij de ‘Nederlandse School’ noemen. Daarnaast ligt de focus volgens de jury meer en meer op het ontwerpen van oplossingen en tastbare interventies.

1

De internationale jury bepaalde op voorspraak van de nationale jury de volgende winnaars:

Het Grootse Museum van Nederland
Een goede klant is net zo belangrijk als een goede ontwerper. Museum Catharijneconvent ontwikkelde zij aan zij met Fabrique concept, huisstijl en website voor Het Grootste Museum van Nederland, een manier om Nederlandse kerken toegankelijker te maken voor dagjesmensen. Alleen al het bestaan van een prijscategorie voor beste cliënt, typeert volgens de internationale juryleden het ontwerpklimaat in Nederland. De samenwerking met overheden, bedrijven en andere belanghebbenden komt bij succesvolle projecten gelijkwaardig, open en met een vleugje humor tot stand.

Cow&Co
Een vleugje humor dat zeker ook te vinden is bij het speculatieve project Cow&Co (Anastasia Eggers & Ottonie von Roeder), dat koeien aan het roer van hun eigen circulaire melkproductie plaatst. De jury noemt het ‘een mooi denkexperiment’, dat vragen oproept op over de afstand die we creëren tot de herkomst van ons voedsel en de autonomie van dieren. Een combinatie die erkenning verdient, maar volgens de jury ook internationaal relevantie heeft door de eenvoud en herkenbaarheid van de koe als symbool.

Zaligebrug
Zo maakt het ontwerp van de Zaligebrug (Next Architects) de fluctuatie van het waterpeil op een heel concrete manier zichtbaar en voelbaar. Een brug bouwen die zijn werk niet goed doet. Dat kan alleen in Nederland, meent de internationale jury. Alleen al de vergadering waarin dit is voorgesteld, verdient volgens hen een prijs. De jury roemt ook het lef van de opdrachtgever. Het resultaat is een prachtige verbeelding van (een van) de effecten van klimaatverandering die de gebruiker letterlijk deel laat uitmaken van die gevolgen.

2

Internationale jury

De International Jury Award plaatst de winnaars van Dutch Design Awards in een internationaal perspectief. De internationale jury wisselde kennis en visie uit met de Nederlandse jury, waarna de internationale jury drie projecten selecteerde. De juryleden zijn designexperts die onder leiding van juryvoorzitter Job Meihuizen (DDA) een extra prijs toekennen aan Dutch Design Award winnaars met internationale impact of potentie. Dit zijn de designexperts die dit jaar de (inter)nationale jury vormen (in willekeurige volgorde): Cameron Sinclair (VS), Lilli Hollein (AT), Ikko Yokoyama (HK), Yuval Saar (IL), Pieter Aarts (NL), Joost Alferink (NL), Saskia van Stein (NL), Roosje Klap (NL) en Jaapjan Berg (NL).

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!