18.10.2021

Dutch Design Awards (DDA) viert jaarlijks het beste van Nederlands ontwerp. Dit jaar maken we tijdens Dutch Design Week (DDW) acht dagen lang elke middag een nieuwe DDA winnaar bekend op DDW TV. En de winnaar in de categorie Design Research is Good Neighbours!

GOOD NEIGHBOURS | AFFECT LAB

Good Neighbours onderzoekt hoe surveillancetechnologie zoals WhatsApp buurtpreventiegroepen en deurbelcamera’s zorgt voor verbondenheid of vervreemding in een buurt. Good Neighbours, geïnitieerd door Klasien van de Zandschulp en Natalie Dixon, brengt twee werelden samen: de kunstpraktijk en culturele studies. Via een immersive performance in een buurt worden bezoekers door acteurs geconfronteerd met ethische keuzes. Daarnaast worden gesprekken gevoerd en workshops gegeven. De uitkomsten zijn onderdeel van een groot onderzoeksprogramma met onder andere stadsmakers, kennisinstituten en studenten op het gebied van design for social impact. Good Neighbours vond tot nu toe plaats in York, Amsterdam en zal binnenkort starten in Utrecht.

— ‘Good Neighbours van Affect Lab werpt op een heel lokale en positieve manier urgente vragen op over inclusieve gemeenschapsvorming in een tijd van verhoogde angst en paranoia.’

Jury

Wanneer het gaat over surveillancetechnologie, denken we vaak op landelijk of stadsniveau. Good Neighbours maakt de micropolitiek van surveillancecultuur juist op buurtschaal inzichtelijk. Hiermee werpt het onderzoek urgente vragen op over inclusieve gemeenschapsvorming in een tijd van verhoogde angst en paranoia. Het onderzoek wordt breed gedragen, kan overal toegepast worden en kent een menselijke en toegankelijke uitvoering. Het maakt aannames en (voor)oordelen op een niet-veroordelende manier bespreekbaar en er wordt gekeken hoe surveillancetechniek juist op een positieve manier ingezet kan worden. Een zeer relevant en goed uitgevoerd project met een perfecte timing en kritische impact.

Design Research

Scenario’s en concepten die gebaseerd zijn op gedegen onderzoek. Van speculatief tot toegepast, van onderzoek tot ontwerp en van ideeën tot oplossingen, waarbij de nadruk ligt op de onderzoeksfase.

Vakjury: Angelique Spaninks (voorzitter), Tanja Koning, Daniëlle Arets, Jop Japenga en Eric Klarenbeek.

DDA21 op DDW TV

De uitreiking van de Dutch Design Awards dagelijks, in de talkshow DDW TV, gepresenteerd door Brecht van Hulten. DDW TV is van 16 t/m 24 oktober om 19:00 uur te zien op ddw.nl.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!