22.09.2022

Genomineerden voor een Dutch Design Award 2021 in de categorie Young Designer Bodil Ouédragaogo en Bob Hendrikx ontvingen ieder een Keep an Eye Foundation - Young Designer Grant ter waarde van 9.000 euro. Hoe is het hen sindsdien vergaan?

Bodil, hoe is het met je? Kun je twee hoogtepunten uit het afgelopen jaar noemen die mede mogelijk gemaakt zijn door het winnen van de Keep an Eye Foundation cheque?

“Ik ben in april naar Burkina-Faso gegaan voor een onderdeel van mijn onderzoek naar de art of dressing up. Dit keer heb ik gefocusseerd op erfstukken en sieraden. Hieraan gekoppeld ben ik eerder naar Lagos Nigeria gegaan voor een presentatie van de capsulecollectie die ik in samenwerking met Patta heb gemaakt. Afsluitend ben ik met het Nieuwe Instituut naar Casablanca, Marokko geweest voor een kunstuitwisseling. Dit heb ik deels kunnen doen dankzij de Keep an Eye cheque. Ik ben me de afgelopen bovendien maanden gaan richten op het maken van grotere textiele prints, wat de basis wordt van mijn nieuwe werk.”

“Tegen de drie genomineerden van dit jaar zou ik willen zeggen: zie de cheque ook als een vorm van vrijheid om je breder te verdiepen in onderdelen van je werk waar je normaal minder de financiële steun en dus ruimte en tijd voor hebt.”

Bob, hoe was het afgelopen jaar voor jou? Wat heb je dankzij het winnen van de Keep an Eye Foundation cheque kunnen doen?

“Er zat veel vaart in! Ik won vorig jaar met mijn Levende Doodskist van paddenstoelen ook nog de Public Dutch Design Award en afgelopen maand is dat ontwerp opgenomen in de collectie van uitvaartverzekeraar DELA. Daarmee is het visionaire idee van een composteerbare doodskist nu een serieuze optie voor mensen om de aarde te verrijken na de dood. Met behulp van de Young Designer Grant van Keep an Eye heb ik verder kunnen experimenteren met zeeanemonen. Dat heeft geresulteerd in het nieuwe project ´Living Bin´, dat onderzoekt hoe we met ecosystemen afval kunnen verwerken. Zeeanemonen zijn namelijk de recyclers van de zee en kunnen zich ook heel snel voortplanten. Wat het project extra leuk maakt is dat de kleurrijke en alien-achtige anemonen afkomstig zijn uit de ´saaie´ noordzee. Mijn nieuwe werken ‘Living Bin’ en ‘Living Roadblock’ presenteer ik komende Dutch Design Week 2022.”

“De nieuwe Young Designers van dit jaar wil ik graag meegeven dat het belangrijk is om dicht bij jezelf te blijven en goed je doel voor ogen te houden. Durf je intuïtie te volgen, juist als het een gek idee is. Neem risico’s en blijf pushen, maar luister ook naar je lichaam. You got this.”

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!