28.10.2018

De MX3D Bridge van Joris Laarman Lab x MX3D heeft dit jaar de Public Award van Dutch Design Awards gewonnen. Met een nipte meerderheid van stemmen kozen de bezoekers van Dutch Design Week voor dit project, een doorbraak in de bouwsector.

Public Award

Bezoekers stemden dit jaar voor het eerst alleen via een papieren stemformulier in de expositie van Dutch Design Awards tijdens Dutch Design Week. Hiermee wil Dutch Design Awards het publiek stimuleren om de projecten zelf te komen bekijken en tegelijkertijd voorkomen dat de prijs gaat naar een project met de beste online promotie. De expositie was zeer druk bezocht.

Dit project was winnaar van een Dutch Design Award in de categorie Design Research. Het primaire streven van veel van de huidige ontwerpers is om vernieuwende en alternatieve werk- en productiemethoden te onderzoeken en ontwikkelen. Daar zijn Joris Laarman Lab en MX3D meer dan in geslaagd, constateerde de Dutch Design Awards jury in juni over het project: “De MX3D Bridge lost na jaren van (on)geduldig wachten de gespannen verwachtingen voor digitale fabricage in, en dat met een utopisch constructie midden in het pittoreske centrum van Amsterdam! De schaalsprong in het onderzoek naar 3D-printing, opent definitief de deur voor andere (grote en/of publieke) toepassingen in architectuur en metaalindustrie. De jury is daarom benieuwd tot welke na- en opvolging dit zal leiden. Laarman heeft de lat hoog gelegd en maakt de frappante keuze voor staal: een typisch (conservatief-) constructief materiaal, dat bijzonder statische eigenschappen heeft. De daarmee verworven vorm- en materiaalvrijheid triggert nauwelijks te bevatten vergezichten.”

1

— De MX3D Bridge lost na jaren van (on)geduldig wachten de gespannen verwachtingen voor digitale fabricage in, en dat met een utopisch constructie midden in het pittoreske centrum van Amsterdam!

2
3

MX3D Bridge | Joris Laarman Lab x MX3D

In het centrum van Amsterdam wordt binnenkort de eerste stalen brug ter wereld geplaatst die 3D geprint is door robots. Dit fascinerende, grensverleggende project is een initiatief van de Nederlandse start-up MX3D. Het unieke ontwerp ontsproot aan het brein van ontwerper Joris Laarman. De ontwikkeling kwam tot stand met partners als Arup, Autodesk, Heijmans, ArcelorMittal en Imperial College London. De brug wordt over de gracht van de Oudezijds Achterburgwal (Wallen) geplaatst. Een doorbraak voor de innovatieve mogelijkheden van (grootschalig) 3D-printen: de introductie van deze techniek bij een publiek gebruiksobject vergroot de maatschappelijke bekendheid en inburgering van deze techniek. Het project symboliseert de snelheid waarmee deze nieuwe techniek en mogelijke toepassingen zich ontwikkelen.

4
5

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!