25.10.2019

De winnaar van Dutch Design Awards' (DDA) Public Award is bekend. Marjan van Aubel Studio wint de felbegeerde prijs. Haar project PowerPlant wist een meerderheid van het publiek te overtuigen. Hiermee overtrof ze ontwerper Simone Post uit de categorie Young Designer en meubelmerk Gispen met de Sett CE bank uit de categorie Product. Uiteindelijk brachten meer dan 5000 bezoekers van VEEM hun stem uit.

1

Van Aubel’s ontwerp is niet alleen mooi om te zien, het is een mogelijke oplossing voor twee van de grootste problemen van onze tijd: de voorziening van voeding en energie. Het is een krachtige bundeling van goed ontwerp, technologie en natuur. Op het gebied van biotechnologie volgen de ontwikkelingen zich razendsnel op. De voedselproductie wordt efficiënter, maar kost ook veel meer energie. Power Plant is een energie neutrale plantenkas, die zowel voedsel als elektriciteit produceert door middel van zonlicht. Zonlicht, en met name de energie die daaruit voortkomt, is een van de grootste bronnen van elektriciteit maar wordt doorgaans nog niet optimaal benut. Power Plant onderzoekt hoe deze onuitputbare bron beter benut kan worden door deze toegankelijker te maken. “Solar Democracy”, zoals Van Aubel het zelf noemt. Door met andere disciplines samenwerkingen aan te gaan wordt kennis en kunde gedeeld en kan een bredere groep mensen ervan profiteren.

Met Power Plant als prototype weet ze andere partijen in beweging te brengen, constateerde de jury van Dutch Design Awards al eerder dit jaar: “Power Plant is zo’n sterk ontwerp dat het meteen een icoon is voor het gebruik van zonne-energie én voedselproductie. Een prachtig project van grote waarde, dat bestaande technologie en ontwerpkracht combineert om tot nieuwe mogelijkheden te komen in de energietransitie. Haar studio zet hier goed geïntegreerd design in door slimme keuzes te maken en de juiste esthetiek te gebruiken. Aan de innovaties ligt goed onderzoek ten grondslag en het gebruik van prototypes helpt andere partijen om de volgende stap te zetten. Door een ‘leading position in design’ te nemen, fungeert Power Plant als een katalysator voor andere ketens en partijen.”

Public Award

DDA beloont jaarlijks het beste Nederlandse ontwerp van het afgelopen jaar. Tijdens de negen dagen van Dutch Design Week (DDW) komt dit ontwerp letterlijk op een podium te staan in VEEM. De inspirerende tentoonstelling toont alle 24 projecten van zowel de genomineerden als de winnaars.

Dit jaar is de overzichtstentoonstelling in VEEM een samenwerking tussen Studio Daphna Laurens en George&Harrison. Hier konden bezoekers ook dit jaar een stem uitbrengen op hun favoriet. In totaal hebben meer dan 5000 bezoekers hun stem uitgebracht.

2

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!