30.03.2021

Dutch Design Awards beloont het beste Nederlands ontwerp van het afgelopen jaar. Dat doen we aan de hand van acht categorieën met ieder een eigen vakjury. Wie zitten er in deze vakjury en beoordelen straks jouw werk? En wie vertegenwoordigt hen in de hoofdjury? De komende weken maken we de gezichten achter elke categorie bekend. We trappen af met Fashion!

Hoofdjurylid

Iris Ruisch
Iris Ruisch studeerde in 1998 af aan ArtEZ als modevormgever. Na haar afstuderen werkte ze voor verschillende modehuizen en brands, en na een lange periode Head of Design te zijn geweest, wilde ze een rol gaan spelen aan de andere kant van de tafel. Binnen HTNK werkte ze als Sr Consultant Design, Management & Talentscout. In 2015 werd ze Creative Director van de Amsterdam Fashion Week, en bouwde het platform uit tot een high-end fashion-evenement. Schaalvergroting van de mogelijkheden voor talentontwikkeling en hun internationalisering betekende de overstap naar een nieuw avontuur: sinds 2018 is ze werkzaam als directeur van Stichting M-ODE.

Vakjury

Rachid Naas
Rachid Naas is geboren in Maastricht en woont inmiddels in Rotterdam. Hij is al 21 jaar werkzaam in de culturele sector, specifiek mode en fotografie, en heeft gewerkt voor klanten als Calvin Klein, Nike, Bijenkorf, Vlisco, Zara en Vogue. Hij is medeoprichter van o.a. Dutch Fashion Council en Fashion House Maastricht. Door zijn onafhankelijke positie in de culturele en commerciële industrie, is Rachid beter in staat om de status quo van een afstand te bekijken en bevragen.

Mehtap Gungormez
Mehtap Gungormez begon met het observeren van mode als cultureel fenomeen tijdens haar BA Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit en het MA-programma Fashion Curation aan ArtEZ Instituut voor de Kunsten in Arnhem. Na haar studie werkte zij als mode- en stijljournalist bij Elsevier STIJL en later voor titels als Vogue, FD Persoonlijk en als herenmode redacteur en trendforecaster voor Textilia. Tegenwoordig is ze nog altijd werkzaam als journalist voor bladen als ELLE Decoration en als trendforecaster mannenmode voor Textilia. Voor Mehtap gaat mode over meer dan alleen kleding: het is het gebied waar sociologie, politiek, economie en antropologie elkaar ontmoeten.

Branko Popovic
Branko Popovic werd geboren in voormalig Joegoslavië (Kroatië) in 1983, als gevolg van oorlog emigreerde hij met zijn familie naar Nederland. Uiteindelijk vestigde hij zich in Maastricht, waar hij ook de opleiding modevormgeving aan de kunstacademie Maastricht afrondde (2005). Branko is vooral bekend als een van de mede-oprichters/directeuren van FASHIONCLASH Foundation, een interdisciplinair showcase- en ontwikkelingsplatform voor mode en modecultuur en een wereldwijd netwerk van opkomende modeontwerpers. Daarnaast had hij tien jaar lang zijn eigen multidisciplinaire studio die zich richtte op mannenmode en kostuumontwerp. Hij was lid van de adviescommissie bij Creative Industries Fund NL (2017 – 2020) en schrijft hij over kunst en cultuur op zijn blog en voor diverse online magazines.

Martijn van Strien
Martijn van Strien studeerde in 2012 af aan Design Academy Eindhoven in de richtingen textieldesign en forecasting. Daarna werkte hij twee jaar in fabric sourcing & production management bij het duurzame modelabel Honest by. in Antwerpen, vijf jaar als garenexpert bij het TextielLab in Tilburg, en inmiddels alweer acht jaar als consultant voor innovatieve merken en projecten in de textiel- en modewereld. In zijn eigen studio maakt Martijn gebruik van moderne technologieën om vernieuwende ideeën naar de modewereld te vertalen. Door radicaal andere benaderingen van kledingontwerp, productie en consumptie te testen, verandert hij perceptie en opent hij mogelijkheden voor een duurzamere industrie.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!