RAAAF, Atelier de Lyon, Erick de Lyon & Ronald Rietveld

Bunker 599

One of the bun- kers was bisected by a footpath that continues across the water. The raised path, which represents the water level in the event of inundation, runs from a dike straight through the bunker.

'The bunker became an exploded view' (RdjK, dutch design jaarboek, 2011)

Committee

This project lays bare a secret of the New Dutch Waterline (NDW), a former military line of defence. A seemingly indestructible bunker with monumental status is sliced open. The design thereby opens up the minuscule interior of one of NDW’s 700 bunkers, the insides of which are normally cut off from view completely.

Studio RAAAF
Ontwerper Ronald Rietveld, Erik Rietveld, Jurgen Bey, Joost Grootens, Saskia van Stein, Claus Wiersma en Barbara Visser
Opdrachtgever Nederlands Architectuur Instituut en Ministerie OCenW
Website www.rietveldlandscape.nl
Extra website www.raaaf.nl