Frank Kolkman

Portfolio

1

Het project

Frank Kolkman is een kritische ontwerper en een speculatief onderzoeker, die geïnteresseerd is in het uitdiepen van de sociale, economische en esthetische implicaties van huidige én toekomstige technologieën. Zijn werk is experimenteel, deconstructivistisch en systemisch van aard. Kolkman ontregelt met uitdagende prototypes, interactieve installaties en scenario’s die betrekking hebben op hedendaagse thema’s als technologische toegang en eigendom. Dat is het gemeenschappelijke kenmerk van zijn projecten Open Surgery (een doe-het-zelf operatie robot), Designs for Flies (een kit zodat patiënten zelf medicijnen voor zeldzame ziektes kunnen ontwikkelen), Black Gold (over het in standhouden van bedreigde diersoorten) en Outrospectre (over het omgaan met en ervaren van de dood met behulp van technologie).

2
3

Commissie

Het inspirerende, conceptuele en baanbrekende werk, maar met name het onderzoek en de werkwijze van Frank Kolkman zijn ijzersterk. Hij weet zijn soms complexe werk toegankelijk te maken voor een breed publiek. Daarbij is hij ook verbaal en visueel sterk en is hij in staat om met verschillende disciplines en culturen samen te werken. Die combinatie van vaardigheden is even essentieel als bijzonder en de commissie ziet in Kolkman het complete plaatje. Zijn ontwerpen bieden relevante mogelijke oplossingen voor de zorgsector en betrekken patiënten zelf bij hun proces. Hij reflecteert op zeer urgente kwesties en op de processen en systemen die daarachter schuilgaan. Ondanks de vaak speculatieve start van zijn ontwerpen, streeft Kolkman wel degelijk naar praktische implementaties en dat is in zijn vakgebied uniek te noemen.

Jury

Frank Kolkman is conceptueel ijzersterk en provocatief in zijn manier van denken, waarbij wetenschap en ontwerp in complexe en doortastende processen een rijkdom bieden in visueel overtuigende voorstellen. Kijkend naar zijn portfolio heeft de jury waardering voor het feit dat hij met zijn werk soms een oplossing aandraagt en soms juist een vraag stelt of een pijnpunt duidt. Tegelijkertijd is het aangenaam radicaal en met gevoel voor humor gepresenteerd. In een categorie die dit jaar barstte van de veelbelovende inzendingen, loopt Kolkman op het gebied van innovatie en onderzoek voor de troepen uit. Een zeer getalenteerd ontwerper, die grote betrokkenheid bij zijn projecten laat zien. De jury acht Kolkman klaar voor de volgende stap en kijkt reikhalzend uit naar tastbare uitkomsten van zijn onderscheidende, speculatieve en inspirerende ideeën.

— Een kritische ontwerper en speculatief onderzoeker, geïnteresseerd in het uitdiepen van de sociale, economische en esthetische implicaties van huidige én toekomstige technologieën.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!