LUST

BNO Piet Zwart Prijs

Het project

Ontwerpcollectief LUST krijgt op 28 oktober tijdens de Awards Show van Dutch Design Awards de BNO Piet Zwart Award 2017 uitgereikt. LUST is door de jury uit dertig voordrachten verkozen als winnaar vanwege de voorlopersrol die de studio vervult voor een nieuwe generatie.

De kern van LUST (een ontwerpstudio met bijbehorende onderzoekspoot) werd gevormd door Jeroen Barendse, Thomas Castro en Dimitri Nieuwenhuizen. De studio werd in 1996 opgericht en maakt werk dat beweegt op het snijvlak van klassiek grafisch ontwerp, digitale media, informatietechnologie en architectuur. LUST fungeerde als belangrijke voorloper op het gebied van onderzoek naar hoe de mens de wereld kan ervaren en bestuderen aan de hand van digitale technieken. Werk van de ontwerpstudio en het in 2010 opgerichte LUSTlab is op veel internationale podia te zien geweest, onder meer bij het MOMA, het Cooper Hewitt Smithsonian Museum, het Walker Art Center Minneapolis, de Shanghai Biennale en het Stedelijk Museum Amsterdam.

1
2

Commissie

LUST heeft technologische grenzen verlegd, liep continue voorop in het zoeken naar toepassingen van nieuwe technologie en toonde aan dat programmeren een wezenlijk onderdeel kan vormen van een ontwerpoplossing. Het streven van LUST is altijd geweest om het onmenselijke te vermenselijken, het internet down to earth te brengen en de missing link te vinden tussen het digitale en het fysieke. De jury heeft met deze keuze het belang willen benadrukken van een onderzoekende en grensverleggende mentaliteit. Daarnaast benadrukt zij het belang van een volhardende houding en de drive die nodig zijn om aan bekende praktijken telkens weer nieuwe verkenningen toe te voegen en die kennis ook over te dragen aan nieuwe generaties. Het is voor het eerst dat een collectief van ontwerpers wordt onderscheiden met de BNO Piet Zwart Award. Een bijzonder eerbetoon, temeer omdat de oprichters hebben besloten in september 2017 te stoppen met LUST.

3
4
5

— LUST heeft technologische grenzen verlegd, liep continue voorop in het zoeken naar toepassingen van nieuwe technologie en toonde aan dat programmeren een wezenlijk onderdeel kan vormen van een ontwerpoplossing.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!