Korthtielens

De Molenwiek

1

Het project

Een grondige transformatie heeft de typische jaren zeventig paviljoen-school IKC De Molenwiek in Haarlem een prachtig nieuw leven gegeven. In 1975 door Wiek Röling ontworpen, was het gebouw verouderd en bedompt geraakt. De ligging aan het park, brede gangen en een prachtige aula in het hart van het schoolgebouw boden kansen. Nauwe samenwerking met leerkrachten en bestuur leidde tot een gerenoveerd en uitgebreid schoolgebouw dat er energetisch enorm op vooruit is gegaan, veel lichter is en bovendien meer ruimte biedt aan de werkwijze van de school. De Molenwiek heeft een nieuwe entree met bibliotheek en is richting het park rond een binnentuin uitgebreid. Ook de lokalen zijn met grote ramen en een trapeziumvormige opzet gericht op de natuur.

2
3
4

Commissie

De transformatie van De Molenwiek door Kortthielens laat heel mooi zien hoe je een paviljoenschool vanuit zijn bestaande kwaliteit enorm kunt verbeteren. Een moeilijke opdracht, want zoals zovelen was het schoolgebouw in de loop der jaren dichtgeslibd. De gebruikers dachten in eerste instantie aan een nieuw gebouw, maar lieten zich door de architect van de meerwaarde van transformatie overtuigen. De panoramische verbinding tussen binnen en buiten werkt nu fantastisch. Stichting Mevrouw Meijer verdient bijzondere vermelding; met haar projecten laat de stichting zien dat het met vele vierkante kilometers van dit en andere typen schoolgebouwen ook anders kan.

— ‘De transformatie van De Molenwiek door Korthtielens laat heel mooi zien hoe je een paviljoenschool vanuit zijn bestaande kwaliteit enorm kunt verbeteren’`