Het project

Vijfenzeventig jaar na de start van de Wederopbouw van Rotterdam presenteerde MVRDV als eerbetoon De Trap. Vanaf het Stationsplein voor Rotterdam Centraal Station leidden honderdveertig treden de bezoeker omhoog naar het dak van het Groot Handelsgebouw, een icoon in de geschiedenis van de Wederopbouw. Een steigerconstructie verbond een hedendaags icoon met een historisch monument. Het beklimmen van De Trap werd beloond met een spectaculair uitzicht over de skyline van de stad en vormde het podium voor een gevarieerd programma aan films, debatten en uitvoeringen. MVRDV ziet De Trap als een symbolische eerste stap naar een beter gebruik van de tweede laag in steden, door Winy Maas ook wel de Tweederopbouw genoemd. Het ideaal is publiek toegang te geven tot daken door middel van bijvoorbeeld roltrappen, ze met elkaar te verbinden en activiteiten te laten plaatsvinden bovenop de gebouwen. Op het dak van het Groothandelsgebouw was tijdens De Trap een tentoonstelling te zien die aansloot bij deze visie.

Commissie

Dit is een geniale ingreep in de stad geweest, juist door de lichtheid en de eenvoud. Met minimale middelen is hier een optimaal effect gecreëerd. Juist de tijdelijkheid van het project verleidde veel mensen om het te komen beleven. Een sterke zet. De commissie vindt het bovendien humoristisch om van iets functioneels als trappenlopen een niet-te-missen ervaring te maken en ziet veel toekomst in de ‘Tweederopbouw’ visie van MVRDV.

— De commissie vindt het humoristisch om van iets functioneels als trappenlopen een niet-te-missen ervaring te maken en ziet veel toekomst in de ‘Tweederopbouw’ visie van MVRDV.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!