NL Architects en XVW architectuur

DeFlat Kleiburg

1

Het project

Kleiburg is de laatst overgebleven flat in oorspronkelijke staat na de renovatie van de iconische Bijlmermeer. Vlak voor de voorgenomen sloop is besloten dit gebouw te behouden, en in ere te herstellen. Waar de renovatie van de andere flats de eenvormigheid moest doorbreken, werd dit bij Kleiburg juist omarmt. Alleen de hoofdstructuur van DeFlat Kleiburg – liften, balkons en galerijen, installaties – is gerenoveerd; de vernieuwing van de leegstaande woningen werd aan de toekomstige bewoners overgelaten. Door de liftschachten naar binnen te verplaatsen, is de schoonheid van de lange horizontale lijnen hersteld. Het witgeschilderde beton werd gezandstraald. De onderste twee lagen zijn het meest ingrijpende aangepast: het verplaatsen van de bergingen naar de verdiepingen creëerde ruimte voor woningen op de begane grond. Daardoor is een levendige plint ontstaan die de flat verbindt met de buurt en Kleiburg inbed in het omliggende park en wijk. Door de doorgangen op straatniveau te vergroten tot ruime, dubbelhoge verbindingen zijn nieuwe zichtlijnen in het parklandschap ontstaan.

2
3

Commissie

DeFlat Kleiburg is eindelijk geworden zoals deze in de jaren zestig bedoeld was: een open gebouw waar mensen van allerlei culturen en opleidingsniveaus samenleven, en waar wonen gecombineerd wordt met werken. De kracht van de Bijlmer zit hem juist in de schaal van de flats en daarom is de commissie blij dat het team dit type flat heeft behouden en nieuwe waarde geeft. Eindelijk waardering voor deze brutalistische esthetiek. Het project is middenin de crisis ontwikkeld en is er in die omstandigheden knap in geslaagd om een architectuurhistorisch deel van Amsterdam opnieuw relevant te maken.

Jury

Kleiburg is eindelijk geworden zoals ‘ie oorspronkelijk bedoeld was: een open gebouw waar mensen van allerlei culturen en opleidingsniveaus samenleven, en waar wonen gecombineerd wordt met werken. Het project is middenin de crisis ontwikkeld en is er in die omstandigheden knap in geslaagd om dit deel van Amsterdam opnieuw relevant te maken. De impact is sociaal én economisch onmiskenbaar. De positieve respons van bewoners en omgeving en de stijging van de grondprijs zijn het beste bewijs van het succes van DeFlat Kleiburg.

4

— DeFlat Kleiburg is eindelijk geworden zoals deze in de jaren zestig bedoeld was: een open gebouw waar mensen van allerlei culturen en opleidingsniveaus samenleven, en waar wonen gecombineerd wordt met werken.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!