MVRDV

DEPOT BOIJMANS VAN BEUNINGEN

1

Het project

Depot Boijmans Van Beuningen, onderdeel van het Rotterdamse Museumpark, is het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld. De opdrachtgever wilde nadrukkelijk geen tweede museum, maar een werkgebouw dat de wereld achter het bewaren en onderhouden van een duizelingwekkend aantal kunst- en designwerken laat zien: 151.000 werken, verdeeld over 14 depotruimtes. Hier kun je – zelfstandig of met een gids – dwalen door het gebouw of meekijken met conserverings- en restauratiewerkzaamheden. Het MVRDV-team onder leiding van Winy Maas koos voor een rond en stoer gebouw met spiegelende gevel en openbare daktuin, dat zich nergens met zijn rug naar de buren keert en visueel opgaat in zijn omgeving.

2
3

Vakjury

Een publiek toegankelijk kunstdepot is op zichzelf al een bijzonder gegeven. Maar het opvallende ontwerp van MVRDV maakt dat Rotterdam met Depot Boijmans Van Beuningen echt een stedelijk icoon rijker is. De hoofdrol is weggelegd voor de bolle, spiegelende gevel. Eenmaal binnen zijn de ruimtelijke oplossingen voor een complex en gelaagd programma zeker zo indrukwekkend; de verrassend grote binnenruimte herbergt met schijnbaar gemak de vele functies. Bezoekers worden door deze stapeling aan visuele en ruimtelijk indrukken meegevoerd én gegrepen. De zorgvuldige inpassing in het landschap, de openbare daktuin, het lichtkunstwerk en de samenwerking met de vele betrokken partijen maken dit een bijzondere ode aan erfgoed en openbare ruimte.

— ‘Het opvallende ontwerp van MVRDV maakt dat Rotterdam met Depot Boijmans Van Beuningen echt een stedelijk icoon rijker is; een bijzondere ode aan erfgoed en openbare ruimte’

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!