MVRDV

DEPOT BOIJMANS VAN BEUNINGEN

1

Het project

Depot Boijmans Van Beuningen, onderdeel van het Rotterdamse Museumpark, is het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld. De opdrachtgever wilde nadrukkelijk geen tweede museum, maar een werkgebouw dat de wereld achter het bewaren en onderhouden van een duizelingwekkend aantal kunst- en designwerken laat zien: 151.000 werken, verdeeld over 14 depotruimtes. Hier kun je – zelfstandig of met een gids – dwalen door het gebouw of meekijken met conserverings- en restauratiewerkzaamheden. Het MVRDV-team onder leiding van Winy Maas koos voor een rond en stoer gebouw met spiegelende gevel en openbare daktuin, dat zich nergens met zijn rug naar de buren keert en visueel opgaat in zijn omgeving.

2
3

Vakjury

MVRDV ontwierp met Depot Boijmans Van Beuningen een iconisch gebouw én een nieuwe typologie voor wat een depot kan zijn. Hier is iets fantastisch gemaakt; een plek die letterlijk en figuurlijk teruggeeft aan de stad. Het ontwerp bevraagt wat we willen van museale verzamelingen en laat het publiek kunst op een nieuwe manier ervaren. Omgaan met de collectie als geheel wordt een belevenis, wat niet alleen van invloed is op het gebouw, maar ook op de programmering. Depot Boijmans Van Beuningen ontsluit een heel ander spectrum aan manieren om kunst te presenteren. Het boort lagen aan die normaal onzichtbaar blijven, zoals inzicht in de kunst van het conserveren. 

— ‘MVRDV ontwierp met Depot Boijmans Van Beuningen een iconisch gebouw én een nieuwe typologie voor wat een depot van een museum kan zijn’

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!