HOSPER X PÉ OKX X COR TEN HAAF

VISKRINGLOOP WIERINGERMEER

1
2

Het project

De VisKringloop in de Wieringermeerpolder is een paai- en opgroeiplaats voor vissen. Heldere en grootschalige cirkels bieden ruimte aan water, grasdijken, riet en diverse (onderwater-) vegetaties. Door de variatie in waterdieptes, stroomrichtingen en oriëntatie op de zon ontstaat een uniek habitat voor vissen met diverse paai- en schuilgelegenheden. Innovatieve vishevels creëren een ecologische verbinding tussen het Amstelmeerkanaal/IJsselmeer en het polderwater. Een nieuwe boszoom zorgt voor een ecologische overgang naar het Robbenoordbos. Het ontwerp kwam tot via een nauwe samenwerking tussen landschapsarchitect, kunstenaar en ecoloog. De uitkijktoren biedt bezoekers goed zicht op de expressieve vormen van en zichtlijnen in het kunstmatige landschap én op de rijke ecologie van het gebied.

3

Vakjury

In dit schoolvoorbeeld van een kunstmatig landschap zijn ecologie, landschapsarchitectuur en architectuur op een prachtige manier verweven. De ingreep in het landschap draait om het creëren van betere leefomstandigheden voor dieren. De VisKringloop vertelt een duidelijk verhaal; bezoekers worden verleid door de vorm en leren de natuurlijke processen begrijpen. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorder Kwartier hecht als opdrachtgever evenveel waarde aan ecologie als aan kunst en de esthetische kwaliteit van het landschap. Daardoor ontstaat meerwaarde voor landschap en natuur. HOSPER & co zetten met de VisKringloop ruimtelijk ontwerp goed gedoseerd en intelligent in en creëren zo een plek die functioneel, in het oog springend én verhalend is.

— ‘HOSPER zet – samen met kunstenaar Pé Okx, ecoloog Cor ten Haaf – met de VisKringloop ruimtelijk ontwerp goed gedoseerd en intelligent in’

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!