Civic Architects

Interactieve Passage Tilburg

1

Het project

De Willem II-passage verbindt als nieuwe publieke ruimte de binnenstad van Tilburg met het transformatiegebied De Spoorzone. CIVIC architects en Bright maakten een ontwerp waarin architectuur, openbare ruimte, erfgoed en verkeersruimte werden verenigd. De Willem II-passage is een belangrijke openbare verbinding onder de spoorlijn die dwars door een voormalige NS-werkplaatscomplex loopt. De route ligt in het verlengde van de Willem II-straat en vormt een uitnodigende poort naar de tot voor kort verborgen stad ten noorden van het spoor. De aanzuigende werking en het gebruik van de passage voor culturele evenementen werkt als katalysator voor de ontwikkeling van de Spoorzone. De Willem II-passage is dynamisch verlicht en sociaal veilig. Met Van Tetterode Glass Studio en Philips Lighting werd een robuuste glazen baksteengevel met toch een verfijnde uitstraling ontwikkeld. In de wand zijn zo’n dertigduizend leds geïntegreerd. LUSTlab ontwierp hiervoor een uniek algoritme dat de ledverlichting op pixelniveau aanstuurt.: lichtkleur en intensiteit reageren op het tijdstip van de dag, de weersomstandigheden en de beweging van passanten.

2
3

Commissie

Dit project verbindt op een mooie manier twee losse buurten met elkaar. Er wordt in de praktijk veel gebruik van gemaakt, mensen lijken zich prettig te voelen bij de nieuw gecreëerde omgeving en beide kanten van de passage worden levendiger. De architectuur laat een blijvende indruk achter en is gemaakt om over dertig jaar nog net zo interessant te zijn als vlak na oplevering; een vorm van duurzaamheid die de commissie waardeert.

4
5

— De architectuur laat een blijvende indruk achter en is gemaakt om over dertig jaar nog net zo interessant te zijn als vlak na oplevering; een vorm van duurzaamheid die de commissie waardeert.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!