Civic Architects X Braaksma & Roos Architectenbureau X InsideOutside/ Petra Blaisse

LocHal

Het project

De LocHal is het nieuwe kloppende hart van de Spoorzone Tilburg. De voormalige locomotiefwerkplaats is getransformeerd tot een publieke stadshal. De bestaande constructie en de nieuwe, toegevoegde architectuur vormen samen het decor voor een vernieuwend bibliotheekconcept met werk- en vergaderruimtes van Seats2Meet, een stadskeuken, twee kunstinstellingen en een stadshal voor evenementen, exposities en debatten. Een nieuwe huiskamer voor de stad waar mensen elkaar ontmoeten en waar kennis wordt opgehaald en geproduceerd.

Opdrachtgever: Gemeente Tilburg
Inrichting: Mecanoo
Productie/Ontwikkeling Textielen: TextielLab

Commissie

Industrieel erfgoed transformeren en het een nieuwe rol en betekenis geven is een delicate opgave. Bij de LocHal zijn betrokken opdrachtgevers en ontwerpers erin geslaagd om respect voor het bestaande gebouw en het inpassen van nieuw programma goed te verweven. De doordachte mix van – deels contrasterende – onaangetaste artefacten van het oude gebouw en de nieuwe toevoegingen en ruimtelijkheid is indrukwekkend. Erfgoeddetails, nieuwe zichtlijnen en het gebruik van bijvoorbeeld textiel architectuur, dragen bij aan een verrassende en prettige ruimte en sfeer. Het resultaat is zowel functioneel, als imposant en uitnodigend. Naast het fysieke resultaat wordt ook de multidisciplinaire samenwerking die aan de basis staat meegewogen in het oordeel. De LocHal biedt tenslotte een wenkend perspectief voor andere, vergelijkbare gebouwen en locaties in ons land.

— De doordachte mix van – deels contrasterende – onaangetaste artefacten van het oude gebouw en de nieuwe toevoegingen en ruimtelijkheid is indrukwekkend.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!