Simon Dogger

Portfolio

Het project

Simon Dogger is een ontwerper die zichzelf een geheel nieuwe kijk moest aanwennen: die van non-visueel ontwerper. In de periode dat hij zijn gezichtsvermogen verloor, studeerde Dogger aan Design Academy Eindhoven en moest hij een lange pauze nemen. Hij keerde terug met een hernieuwd vermogen om te luisteren en voelen, en een sterke drive om zijn onafhankelijkheid te herwinnen. Simon Dogger ziet zichzelf als iemand die op een andere manier informatie opneemt en is als ontwerper op zoek naar meer inclusieve vormen van communicatie. Hij combineert visuele, auditieve en zintuiglijke middelen om de kwaliteit van leven te verbeteren, voor iedereen die baat heeft bij zelf-bekrachtigende, intuïtieve tools die helpen contact te maken met anderen en de omgeving.

 

Jury

Simon Dogger herinnert de ontwerpwereld aan haar eigen beperkingen: hoe inclusief kan een ontwerp zijn voor een realiteit die de designer zelf niet kent? Dogger opent daarmee een domein dat voor lang niet iedereen zichtbaar was, wat ook voorbij de context van het museum relevant is. Zijn holistische benadering en sterke samenwerkingen benadrukken dat er allerlei perspectieven nodig zijn voor een samenleving waarin iedereen zich vrij en zelfstandig kan bewegen. Simon Dogger bevraagt de inclusiviteit van onze openbare ruimte en wendt de technologie van gezichtsherkenning aan voor iets positiefs. Daarmee maakt hij van zijn beperking een kracht; hij gebruikt technologie zo vernuftig dat hij een werkelijk inclusief ontwerp en een rijkere ervaring creëert.

— ‘Simon Dogger maakt van zijn beperking een kracht; hij gebruikt technologie zo vernuftig dat hij een werkelijk inclusief ontwerp en een rijkere ervaring creëert.’

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!