Ector Hoogstad Architecten

‘s Werelds grootste fietsenstalling

Het project

In het stationsgebied van Utrecht heeft Ector Hoogstad Architecten – in samenwerking met Buro Sant & Co en Royal Haskoning DHV – een nieuwe fietsenstalling en stationsplein gerealiseerd. De grote stalling biedt ruimte aan maar liefst 12.500 fietsen. Gebruikers kunnen het gebouw via flauwe hellingbanen in en uit fietsen. Dit verhoogt het comfort, maar ook de snelheid waarmee reizigers hun fiets kunnen stallen en ophalen. Verschillende vides onderstrepen de ruimtelijkheid; doorkijken naar de sporen en het busstation zorgen voor oriëntatie. Ook aan de verlichting en akoestiek is veel zorg besteed. De opvallende, dertig meter hoge ‘trompetkolommen’ dragen het bovenliggende plein met het karakteristieke ‘bollendak’, dat onderdeel is van het ontwerp.

Commissie

Door te focussen op het slim combineren van gebruiksgemak, concentratie van functies, is hier de bestaande typologie van de fietsenstalling ingrijpend vernieuwd. De wijze waarop de complexiteit van verschillende stromen (fietsers, reizigers, OV en de toegang tot het stadscentrum) op een verrassende en intelligente manier met elkaar verweven zijn, is indrukwekkend. Het resulteert in een nieuwe, maar opvallend vanzelfsprekende fietsinfrastructuur. Deze stalling gaat het plezier en comfort van duurzaam reizen (fiets en OV) voor gebruikers daadwerkelijk verhogen. Zo is een letterlijk gelaagde, complexe en kostbare opgave succesvol vertaald in verleidelijke en gebruiksvriendelijke architectuur. De zo kenmerkende Nederlandse fietscultuur is in Utrecht verrijkt met een inspirerend richtpunt voor andere steden. Tenslotte gaat dit eerbetoon aan de fietser ongetwijfeld een prachtig internationaal visitekaartje worden.

— Een letterlijk gelaagde, complexe en kostbare opgave is succesvol vertaald in verleidelijke en gebruiksvriendelijke architectuur.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!