STICHTING MEDIAMATIC

Serres Séparées

1

Het project

Serres Séparées is een op Covid-19 geïnspireerde uitbreiding van het restaurant van kunstcentrum Mediamatic. Kassen aan de waterkant zijn getransformeerd tot private dinerruimtes. De naam is geïnspireerd op de Franse chambre séparée; een kamer in een bar of restaurant die een sexy vorm van intimiteit suggereert. Het plantaardige eten (‘gegarandeerd geen zoönose’) wordt geserveerd op speciaal ontworpen planken, waardoor de bediening afstand kan houden. Het contrast tussen privé en publiek maakt van de dinerervaring een herinterpretatie van het gevoel van veiligheid en samenzijn. Mediamatic claimt met dit concept een voortrekkersrol, onder andere door de kennis van het project online te delen.

2

Vakjury

Goede timing, snelle actie: Mediamatic blinkt met dit project uit in vindingrijkheid. Met Serres Séparées reageren zij op een toegankelijke manier op een complexe actualiteit en gaan daarbij uit van wat wél kan. De transparante cel in de openbare ruimte is een sterk idee, met een hoge symboolwaarde voor deze Covidperiode. Het ontwerp zelf had sterker gekund, maar de uitwerking en kennisdeling bieden een handreiking die internationaal veel aandacht en navolging kreeg en maakt het een laagdrempelige life hack. Mediamatic laat zien hoe je met design een verhaal kunt vertellen over isolatie versus verbinding en doet dat met een knipoog.

3
4

— ‘Met Serres Séparées laat Mediamatic zien hoe je met design een verhaal kunt vertellen over isolatie versus verbinding en gaat daarbij uit van wat wél kan.’

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!