MVRDV

The Why Factory

Het project

The Why Factory staat onder leiding van Winy Maas van MVRDV. Voor de oostelijke serre van de nieuwe faculteit Bouwkunde ontwierp zijn bureau een ‘gebouw in een gebouw’, waarin de werkplekken van de medewerkers en de vergaderruimten zijn ondergebracht. Van buiten gezien is het object in de eerste plaats herkenbaar als een tribune die wordt gebruikt bij lezingen en filmvertoningen. Op andere tijden kunnen studenten de trappen in bezit nemen als informele werkplek. Met het vrolijke, tribune-achtige object is de serre een soort dorpsplein geworden waar studenten en docenten makkelijk met elkaar in contact komen.

Commissie

Met een beperkt budget is MVRDV erin geslaagd een ‘gebouw in een gebouw’ te maken met een krachtige identiteit. Een eenvoudige ingreep brengt een groot effect teweeg, waarbij zowel de binnenzijde als de buitenkant kunnen worden gebruikt.