20.10.2021

Dutch Design Awards (DDA) viert jaarlijks het beste van Nederlands ontwerp. Dit jaar maken we tijdens Dutch Design Week (DDW) acht dagen lang elke middag een nieuwe DDA winnaar bekend op DDW TV. En de winnaar in de categorie Best Commissioning is Circulair Warenhuis van Stichting Kringloopbedrijf Het Warenhuis, Popma ter Steege Architecten, buro bordo en Raw Color.

CIRCULAIR WARENHUIS | STICHTING KRINGLOOPBEDRIJF HET WARENHUIS X POPMA TER STEEGE ARCHITECTEN X BURO BORDO X RAW COLOR

Stichting Kringloopbedrijf Het Warenhuis in Leiden is op het gebied van inzamelen één van de grootste kringloopbedrijven van Nederland. Van de jaarlijkse inzameling van drie miljoen kilo aan goederen blijkt zo’n dertig procent onverkoopbaar. In het Circulair Warenhuis zoekt Stichting Kringloopbedrijf het Warenhuis samen met Popma ter Steege Architecten, buro bordo en Raw Color naar nieuwe wegen van hergebruik en bewustwording. Ontwerpers Nienke Hoogvliet, Max Lipsey, Studio Makkink & Bey en Fraser McPhee hebben elk een reststroom onderzocht en een prototype ontwikkeld dat geproduceerd wordt in de werkplaatsen van Het Circulair Warenhuis. Een eigen conceptstore toont deze prototypen, laat met voorbeelden uit vier Leidse musea wereldwijde tradities van hergebruik zien en verkoopt hoogwaardige kringloopproducten, upcycle-producten en circulaire producten van Nederlandse ontwerpers.

— ‘Het Circulair Warenhuis is een prachtvoorbeeld van een case waar opdrachtgeverschap tegelijk de uitkomst vormt; een voorbeeldstellend project dat ook ver buiten Leiden navolging verdient.’

Jury

Het Circulair Warenhuis gaat niet uit van enkel producten of vooraf bedachte smaakformules, maar gaat over diversiteit van inbreng, processen en mogelijke uitkomsten. Een prachtvoorbeeld van een case waar opdrachtgeverschap tegelijk de uitkomst vormt. De goede uitvraag en de bewust ingezette stapsgewijze aanpak is het onderscheidend vermogen en ook de schaalbaarheid zit hier in de gedachtegang en het proces. De gevarieerde selectie van toonaangevende ontwerpers is goed gekozen. Vanuit een open samenwerking met ruimte voor experiment is een oplossing ontstaan die zowel nieuwe grondstoffen, upcycling en sociale werkgelegenheid raakt. Een voorbeeldstellend project dat ook ver buiten Leiden navolging verdient.

Best Commissioning

De prijs voor opdrachtgevers die designers en vormgeving strategisch en structureel inzetten voor hun bedrijf of instelling. Van selectie en briefing tot het bieden van ruimte aan creativiteit en het borgen van de resultaten in de organisatie.

Vakjury: Pieter Aarts (voorzitter), Madeleine van Lennep, Henk Haaima, Jaina Padberg-Bührmann, Tijn van Elderen en Milou Pikaart.

DDA21 op DDW TV

De uitreiking van de Dutch Design Awards dagelijks, in de talkshow DDW TV, gepresenteerd door Brecht van Hulten. DDW TV is van 16 t/m 24 oktober om 19:00 uur te zien op ddw.nl.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!