13.06.2019

Ruimtelijk ontwerper Frans Bevers heeft de BNO Piet Zwart Prijs 2019 gewonnen. Bevers ontving de prijs uit handen van Timo de Rijk, juryvoorzitter van deze prijs, tijdens de uitreiking van de Dutch Design Awards op woensdag 12 juni.

1

Met het bureau OPERA leverde Frans Bevers een grote bijdrage aan het vak tentoonstellingsontwerp, een vak dat toen hij begon nog nauwelijks was ontwikkeld.

Jury: “Hij zocht de inhoudelijke dialoog met de opdrachtgevers, waardoor concept en uitvoering werkelijk in gezamenlijkheid tot stand konden komen. Hij streefde telkens naar de optimale combinatie van verhaal en het tentoongestelde. Hij koos al vroeg voor een multi- en interdisciplinaire aanpak, gebruik makend van wat in de jaren tachtig nog de ‘nieuwe media’ werd genoemd. Wars van conventies wist Frans Bevers opdrachtgevers te prikkelen en uit te dagen om tentoonstellingen te maken die krachtig en meeslepend zijn, zowel inhoudelijk als visueel. Hij bracht metaforische invalshoeken in en werkte intensief samen met externe ontwerpers, kunstenaars, schrijvers, fotografen, filmers, technici en curatoren. Hijzelf was ondertussen de stuwende kracht die de inhoudelijke kaders vaststelde, het ontwerpproces op een charmante en energieke manier regisseerde. Hij gaf ruimte en wist tegelijk op een samenhangend geheel af te sturen.”

Je kunt hier meer lezen over Frans Bevers en de BNO Piet Zwart Prijs

2

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!