10.12.2019

De Tilburgse LocHal, eerder dit jaar al winnaar van de Dutch Design Award (DDA) in de categorie Habitat, is tijdens het prestigieuze World Architecture Festival uitgeroepen tot Building of the Year. De prijs werd op 6 december in Amsterdam uitgereikt.

1

Een gebouw dat enkele jaren geleden nog bestemd leek voor sloop, is na het winnen van de Dutch Design Award in de categorie Habitat dit jaar opnieuw in de prijzen gevallen. Uit meer dan duizend inzendingen is de LocHal afgelopen vrijdag benoemd tot winnaar van de toonaangevende Building of the Year 2019 onderscheiding. De jury, bestaande uit een panel van bijna 150 architecten, ontwerpers en academici, prijst het sociale aspect van het gebouw waar gebruikers elkaar voor allerlei uiteenlopende doeleinden kunnen ontmoeten.

2
3

De Tilburgse LocHal is ontworpen door Civic Architects, Braaksma & Roos Architectenbureau en Inside Outside/Petra Blaisse. De voormalige locomotiefwerkplaats biedt inmiddels ruimte aan een innovatief bibliotheekconcept, werk- en vergaderruimtes, kunstinstellingen, een stadskeuken. De combinatie van de historische constructie en de nieuwe architectuur zorgen voor een huiskamergevoel waar kennis wordt verzameld en verspreid. De Spoorzone is dankzij de gerestaureerde LocHal een levendig centrum geworden tussen Noord- en Zuid-Tilburg waar leren, studeren, ondernemen, onderzoeken, ontmoeten, vergaderen, creëren, innoveren, exposeren en presenteren samenkomen.

De originele structuur van de Locomotiefhal (LocHal) dateert uit 1932, Deze imposante ruimte werd tot 2010 gebruikt voor de reparatie van defecte locomotieven. Kenmerkend voor de constructie van dit achttien meter hoge gebouw is het gebruik van robuuste materialen zoals glas, beton en zwart staal. Daarnaast beschikt de grote open ruimte over veel natuurlijk daglicht. In de nieuwe architectuur is de perfecte balans gevonden tussen constructieve efficiëntie en ruimtelijke kwaliteit.