07.11.2019

Voormalig Dutch Design Awards (DDA) winnaar Michiel Schuurman kreeg vanuit PostNL de kans om een eigen postzegelvel te ontwerpen. Zijn kleurrijke ontwerp ‘Gewoontjes’ werd afgelopen 18 oktober gelanceerd.

Sinds dit jaar geeft PostNL winnaars van verschillende prestigieuze ontwerpwedstrijden de vrije opdracht om postzegels te ontwerpen. De geselecteerde ontwerpers mogen zich voor hun ontwerp laten leiden door hun eigen interesses. In dit geval vroegen ze Michiel Schuurman, grafisch ontwerper uit Amsterdam en DDA winnaar in de categorie Communication in 2017.

1

Gewoontjes

Het postzegelvel “Gewoontjes”, bestaande uit zes postzegels voor internationale bestemmingen, is geïnspireerd op Schuurman’s fascinatie voor knikkers. Volgens Schuurman startte de zoektocht naar een nieuwe collectie van vormen en kleuren met het experimenteren met de breking van licht in knikkers en de schaduwen. “Ik heb iets met knikkers. Niet alleen vanwege het bijzondere uiterlijk, maar ook door het ongrijpbare van de knikkertijd die schijnbaar zonder aanleiding begint en eindigt.” Bij zijn stijl van dit jaar passen pastelkleuren, met een hoofdrol voor roze.

De knikkers op het postzegelvel zijn niet de mooiste knikkers die een kind in zijn knikkerzak heeft, maar juist de knikkers waarmee je speelt, legt Schuurman uit. Het komt voort uit zijn fascinatie voor het uiterlijk van de allergewoonste dingen, de banale ontwerpen waar je snel overheen kijkt. “De mooiere knikkers zijn vaak de inzet van het spel. In Amsterdam worden ze uppies genoemd, elders weer kattenogen, maar de naam die het meest voorkomt is gewoontjes.” Door gewone objecten anders te benaderen wil Schuurman mensen opnieuw naar gewone dingen laten kijken.

Vlisco Un à Un

In 2017 won Michiel Schuurman voor het ontwerp van de tentoonstelling Vlisco 1:1/Un à Un een Dutch Design Award in de categorie Communication. Deze tentoonstelling was eerder, in 2016, te zien in Museum Helmond. Het project, in samenwerking met Studio Harm Rensink, Simone Post, Studio LUST en het Vlisco team, bestond uit een hypnotiserende mix van kleuren en patronen die zowel de tentoonstelling als de wereld van Vlisco op geheel eigen wijze tot leven liet komen.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!